Istraživanje: Organske jabuke bogatije raznovrsnijim bakterijama koje su dobre za creva

Foto: Pixabay/JillWellington

Naučnici su utvrdili da su za tačnost izreke „po jabuku svaki dan i doktor je izlišan“ najviše zaslužne korisne bakterije koje se nalaze u ovom voću i njihova naknadna kolonizacija naših creva. Međutim, istraživači su došli do zaključka da organske jabuke imaju različitiju i balansiraniju bakterijsku zajednicu.

Rezultati su pokazali da tipična jabuka sadrži više od 100 miliona bakterija.

Neki od ovih mikroba su bitni u održavanju zdravog crevnog okruženja, kaže profesorka Gabriela Berg sa Tehnološkog univerziteta u Gracu, jedna od autorki studije.

„Bakterije, gljivice i virusi u našoj hrani prolazno kolonizuju naš stomak. Kuvanje ubija većinu, pa su zato sirovo voće i povrće posebno važni izvori crevnih mikroba“, kaže ona.

Istraživači su upoređivali bakterije u jabukama kupljenim u prodavnicama sa onim koje su uzgajane na organski način.

Stabla jabuke, kora, meso, semenke i čašica u korenu gde cvet treba da bude – analizirani su odvojeno.

Iako su organske i konvencionalne jabuke okupirale isti broj bakterija, naučnici su otkrili da je u organske jabuke poseduju raznovrsniju i balansiraniju bakterijsku zajednicu, za koju oni kažu da može da ih učini zdravijim i ukusnijim od konvencionalnih jabuka koje možemo da nađemo u prodavnicama na svakom koraku.

Stručnjaci smatraju da je raznolikost mikrobioma ključna za zdravlje naših creva, a naučnici kažu da je u organskim jabukama prisutno više mikroorganizama.

„Sveže ubrane, organske jabuke imaju znatno raznovrsniju, ujednačeniju i upečatljiviju bakterijsku zajednicu u odnosu na konvencionalne“, objasnila je Berg.

„Očekuje se da će ova raznolikost i raznovrsnost ograničiti preterani rast bilo koje vrste, a prethodne studije su pokazale negativnu korelaciju između obima ljudskog patogena i raznolikosti mikrobioma svežih proizvoda“, navodi se u tekstu.

Drugim rečima, što vam je raznovrsnija ishrana, manje će biti štetnih bakterija.

Ovo otrkiće govori u prilog onim ljudima koji tvrde da mogu da osete razliku između organskih i običnih proizvoda, kažu istraživači.

Mikrob poznat kao metilobakterija, za koji se zna da podstiče jedinjenja sa ukusom jagode bio je znatno više prisutan u organskim jabukama, rekla je Berg.

Birgit Vaserman, takođe sa Tehnološkog univerziteta u Gracu i vodeća autorka studije, rekla je da će sledeći korak biti „da se utvrdi u kojoj meri raznolikost mikrobioma prisutnih u nekoj hrani utiče na raznovrsnost mikrobioma u crevima i koliko zaista pozitivno utiče na ljudsko zdravlje“.

Vaserman je takođe pomenula da postoji mogućnost da se ova informacija jednog dana nađe na etiketama hrane u supermarketima.

„Mikrobiomski i antioksidativni profili svežih proizvoda mogli bi jednog dana da postanu standardna informacija o ishrani, zajedno sa makronutrijentima, vitaminima i mineralima da bi usmerili potrošače“, dodala je.

Original Article