Evo kako prepoznati opasnu infekciju uha: Evo šta se dešava u uhu kada se nagomila ušni vosak!

Bol u uhu je prvi znak da se unutar ušne školjke razvija opasna infekcija,evo koji su simptomi.

Infekcija uglavnom nastaje kada koristite štapiće za čišćenje ušiju jer se vosak zabaci do ušnog kanala.Također rizik se povećava korištenjem slušalica, u kontaktu sa šamponom ili kada imamo pojačano znojenje. Važno je zaštititi uši i koristiti kapice za uši dok plivate kako se ne biste zarazili.

Upala se uglavnom liječi kapima za uši ili kod doktora gdje pecijalista ubacuje vodu u uho na taj način čisti ušni kanal.

Boja vašeg voska iz ušiju može puno da vam kaže o vašem zdravstvenom stanju.

U narednom tekstu pogledate na šta sve može ukazivati :

Žuta: boja koja je najviše zastupljena kod svih ljudi, te je samim tim normalna.

Svijetlo žuta: je boja voska koja je karakteristična za djecu

Siva boja: siva boja može da pokazuje da vaše stanje nije dobro, tj. da imate ekcem.

Tamna boja voska: ukazuje na to da se vaše vaše tijelo znoji više od normalnog

Crna ili smeđa boja: Ova boja može se pojaviti u koliko se mnogo voska nakupi, zato ne brinite!

Međutim u koliko se u vosku pojavi gnoj ili krv, idite doktoru, jer ste u tom slučaju oštetili bubnjić.

Stoga budite pažljivi i obratite pažnju na boju slijedeći put kada budete čistili vaše uši!

Ne koristite štapiće za uši

Čišćenje ušiju tankim štapićima, za neke predstavlja zadovoljstvo i olakšanje, međutim doktori upozoravaju da ova praksa deluje štetno na sluh.

Ušni vosak ili cerumen štiti ušne kanale, te sprečava prljavština ulazi u uho i dođe do bubne opne, te mada nam se čini grozan on ima  antibakterijsko delovanje. Ovaj vosak djeluje kao prirodni čistač uha.

Otorinolaringolog Daglas Bakus objašnjava da višak voska koji se osuši jednostavno sam izlazi iz uha kada jedete, ili kada govorite!

Svaki put kada čistimo uši stapićima za uši, mi zapravo guramo vosak u unutrašnjost uha što može da izazove infekciju ili oštećenje sluha. Stoga naučnici smatraju da se štapići za čišćenje uha trebaju izbaciti iz upotrebe.

Štapićima iritirate unutrašnjost ušne školjke, te nas uho počinje jako češati. Ljekari smatraju da ono što trebate uraditi s vremena na vrijeme jeste uz pomoć vode očistiti ušnu školjku. U koliko imate višak voska posjetite  doktora koji će vam izvaditi vosak korišćenjem specijalne pincete.

Prirodni lijekovi za bol u uhu!

Neki ljudi kažu da je bol uha jedna od najgorih vrsta bola. Na sreću, postoje prirodni lijekovi koji jako brzo ublaže bol.

Prirodni lijekovi za liječenje upale uha:

Maslinovo ulje

Ugrijte maslinovo ulje, da bude postane mlako, a zatim jedan štapić za uho umočite u ulje. Sa time nježno obrišite predio ušne školjke. 2-3 kapi ulja ukapajte u uho, izvanredno će smanjiti jaki bol.

Bijeli luk

Bijeli luk uspješno uništava bakterije, zato u slučaju bakterijske infekcije, možete slobodno primjeniti slijedeći recept:

2 čehna bijelog luka stavite u 50 ml maslinovog ulja i zagrijte. Pustite da se ohladi ali ne skroz, treba biti toplo. Uz pomoć kapaljke ili bočice od kapi, u uho iskapajte nekoliko kapi ovog ljekovitog ulja.

Pustite da stoji 5 do 10 minuta, potom okrenite glavu na suprotn stranu da ulje izađe, a pri tome koristite maramicu koja će upiti ulje. Nikako nemojte stavljati sirovi bijeli luk u uho jer može izazvati iritaciju kože i peckanje. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno i koristite do poboljšanja.

Image result for bol u uhu

Ovo ulje možete ostaviti u frižideru u nekoj staklenci i koristiti po potrebi uz prethodno blago zagrijavanje. Bol u ušima može prestati već slijedeći dan od upotrebe.

Ili: u 2 supene kašike susamovog ulja dodajte 1 čehno zdrobljenog bijelog luka, koji ste prethodno blago umlačili. Ohladite i procijedite ulje. 2-3 kapi od napravljenog ulja ukapajte u bolno uho. Trebalo bi da ublaži i uporni osećaj pritiska.

Čuvarkuća

Čuvarkuća je biljka koja se već vijekovima koristi za liječenje raznih upala. Uzmite par listića čuvarkuće, prepolovite ih i iscijedite sok u uho. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, bol će se smanjiti. Sok čuvarkuće možete i zagrijati kako bi vam bilo ugodnije.

Bol i infekcije u uhu predstavljaju grozno iskustvo, posebno za djecu. Pored toga što imate povišenu temperaturu koja vas čini slabim, morate se suočavati sa stalnom boli u vašem uhu.

Domaća rješenja za suzbijanje takvih stvari su vrlo dobrodošla.

Bol u uhu kod djece

Ovaj trik alternativne medicine je vrlo jednostavan jer će vam samo trebati čarapa i nešto soli.

Prednost ovakvog sredstva  je naučno dokazan, bez imalo sumnje.

Sol zadržava toplinu zbog pristunih minerala, tako da u kombinaciji s povišenom temperaturom može smanjiti bol dok se organizam ne obrani od infekcije.

Domaća rješenja za suzbijanje takvih stvari su vrlo dobrodošla.

 

Image result for bol u uhu

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja