Evo zašto je vitamin B važan za zdravlje

pixabay.com

Hroničan umor i nemanje snage, samo su neki od simptoma koji predstavlja nedostatak vitamina B koji je presudan za zdravu funkciju mozga i održavanje imunološkog sistema.

Nedostatak vitamina B daje određene simptome, koji mogu se javljati u vidu intenzivnog umora ili smanjene vidne sposobnosti. Umor je jedan od prvih znakova nedostatka vitamina B. To se dešava jer se vaše telo oslanja na vitamin B pri proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, koje nose kiseonik u vaše organe.

Bez dovoljno kiseonika u ćelijama, osećaćete se umorno bez obzira koliko dugo spavate. Ako ne dobijate dovoljno kiseonika iz crvenih krvnih zrnaca, vaši mišići će biti jako slabi i nećete imati dovoljno snage ni za neke standardne dnevne aktivnosti, kao na primer da nosite uobičajeno tešku torbu iz supermarketa.

Memorija vam se češće blokira. Ovo, najverovatnije, nije pojava rane demencije, već je kriv nizak nivo vitamina B. Kada analizom krvi otkrijete nedostatak vitamina B, uz odgovarajući dijetetski suplement simptomi počinju da nestaju. Nedostatak vitamina B utiče i na vaše raspoloženje, što često dovodi do depresije ili anksioznosti.