FITNES: Recept za dobro zdravlje

Fitnes je recept za dobro zdravlje, to je jednostavno stil života!

Svako aktivno korišcenje tela, da bi se izgradila snaga izdržljivost i telo ucinilo zdravijim može se nazvati vežbanjem, što podrazumeva sve aktivnosti od lagane šetnje do profesionalnih sprinterskih disciplina.

Današnji tempo života zahteva puno sedenja, a malo kretanja, te je zbog toga neophodno posvetiti se vežbanju koje nam može pomoci da:
• poboljšamo rad kardiovaskularnog sistema (povecamo efikasnost rada miokarda-srca, da regulišemo krvni pritisak, itd.)
• poboljšamo metabolicke funkcije (kontrolišemo telesnu težinu, ubrzamo metabolizam masti …)
• poboljšamo funkcionisanje lokomotornog sistema tj. aparata za kretanje (povecamo opseg pokreta, umanjimo rizik od preloma, ublažimo bolesti mišica, povecamo stabilnost zglobova, radimo na razvoju snage (skeletnih) mišica)
• i na kraju pozitivno uticemo na psihološke funkcije tj. doprinosimo smanjenju stresa, boljem raspoloženju i vecem samopouzdanju.

Kao što smo vec rekli u današnje vreme ima više sedenja nego kretanja, tako da i mi pocinjemo sa onim vežbanjem koje se može izvoditi dok ste na radnom mestu.

Kretanje
• Kratke šetnje. Umesto da kolegu sa kojim trebate da razgovarate pozovete telefonom, prošetajte do njega. Hodajte za vreme pauze za kafu ili rucak. Idite dužim putem do fotokopir aparata.
• Penjite se uz stepenice. Zamenite lift i pokretne stepenice, obicnim stepenicama. Posle svake 10 stepenice, vaš organizam sagori 4 kalorije.
• Parkirajte pa prošetajte. Hodanjem trošite kalorije zato parkirajte automobil dalje od preduzeca, a ostatak puta prošetajte, isto važi i za kupovinu, nemojte parkirati tacno ispred vrata prodavnice, vec se više krecite.
• Stojeci razgovarajte. Ustanite i hodajte dok razgovarate telefonom, na taj nacin cete za svakih 15-20 koraka koje napravite izgubiti otprilike 1 kaloriju. Istegnite se dok hodate tako opuštate i gornji i donji deo tela .
• Nosite udobne cipele. Ako vam posao to ne dozvoljava onda držite rezervni par patika pri ruci koji cete moci nositi tokom pauze za rucak.
• 3-5 minuta svakodnevno podignite noge uza zid. Ovakvi položaji omogucavaju odmor oteklim i umornim stopalima i podsticu cirkulaciju, takode sprecavaju oticanje i proširenje vena. Pre toga smislite neki izgovor ukoliko se baš tada šef pojavi na vratima!

Istezanje
Istezanje ne zahteva ni posebnu opremu niti veliki prostor tako da ga je lako izvoditi, cak i na poslu.

Snaga
Možete ojacati mišice i dati im tonus i dok ste na poslu. Kako? Kao teg možete koristiti sve od torbice do kutija sa priborom ( ali nosite ih u ruci, a ne preko ramena ). Teške kutije mogu vam poslužiti kao tegovi za gornji deo tela ( ruke, leda, ramena, grudi ).

Mnogo je vežbi koje mogu da smanje neudobnost vašeg radnog stola ili prostora, kao i onih koje ce vam pomoci da i na poslu utrošite dodatne kalorije i uopšte da se osecate bolje dok radite, jednostavno budite kreativni i sami smislite šta bi ste mogli raditi ili uraditi da bi ste se osecali bolje!

Ljudsko telo je neuporediv instrument, caroban mehanizam koji diše!

Uskoro prikazi konkretnih vežbi…

Vaša Jelena.

Klaric Jelena
viši sportski-fitnes trener
instruktor crobika
[email protected]