Fitoestrogeni kao pomoć u prelaznom periodu života

Sedam od 10 žena tokom klimakterijuma ima probleme kao što su valunzi, noćna znojenja, promene raspoloženja. Priroda pomaže u ovim slučajevima biljnim materijama – fitoestrogenima, koji su najbolja alternativa hormonskom lečenju.

Fitoestrogeni su biljni hormoni koje sadrže raličite biljke, posebno soja i mahunarke. Sadrže materije slične hemijske strukture kao kod estrogena, ženskog polnog hormona koji reguliše menstroalni ciklus pa mogu da imitiraju njihovo dejstvo.

Fitoestrogeni se dele na tri velike grupe: izoflavonoidi, lignani i kumestanini. Izoflavonoidi se nalaze u mahunarkama posebno soji, sočivu, grašku i pasulju.Lignane sadrže žitarice, voće i povrće. Najviše ih ima u semenkama lana, pšenici, žitu, ječmu, hmelju, pirinču. Kumestanini se nalaze u klicama.

Tri velika i ozbiljna istraživanja u Izrćlu, Australiji i Italiji su pokazala da ishrana namirnicama bogatim fitoestrogenima, smanjuje učestalost valunga kod žena u klimakterijumu za 40 do 45%.

Znatno mogu da smanje i tegobe kao što su promena raspoloženja, nervoza, nesanica, povoljno deluju na vlažnost vagine. Smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, pomažu pri održavanju telesne težine i povoljno deluju na elastičnost kože.

Kada se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima koji se češće javljaju u menopauzi, a to su kardiovaskularne bolesti i osteoporoza ti su problemi direktno direktno prouzrokovani smanjenim nivoom estrogena a nastaju određeni broj godina nakon prestanka menstroacije. Istraživanja potvrđuju da fitoestrogeni pomažu u prevenciji tih bolesti. Fitoestrogeni štite zidove krvnih sudova, deluju kao antioksidanti, smanjuju količinu LDL holesterola što rezultira smanjenoj učestalosti kardiovaskularnih bolesti kao što su koronarne bolesti srca, moždani udar i infarkt srca.

Takođe je potvrđeno da Kineskinje i Japanke, koje tradicionalno jedu soju imaju čak deset puta ređe rak dojke nego žene sa zapada. To je navelo naučnike na zaključak da je jedan od činioca koji dovodi do raka dojke način ishrane. Kako je glavni sastojak ishrane žena sa Dalekog istoka e soja i proizvodi od nje, sve upućuje na to da fitoestrogeni kojim su ove namirnice bogate imaju zaštitnu ulogu kada je reč o raku dojke.

Kao zaštitne materije protiv raka i drugih bolesti fitoestrogene treba početi uzimati što ranije još u detinjstvu, povećanim unosom soje, mahunarki, voća i povrća. Ako tih namirnica nije bilo dovoljno u mlađem životnom dobu, pravo vreme za delovanje je oko 40-te godine života pa do kraja života.

Ako fitoestrogenima želite da suzbijete tegobe u klimakterijumu, nije uvek dovoljno povećati samo unos soje i mahunarki. Preporučene doze su 60mg. izoflavonoida na dan i 25gr. sojinih belančevina.

Fitoestrogeni se preporučuju svim ženama koje se približavaju menopauzi od početka klimakterijuma i gojaznim ženama