Predmenopauza

Predmenopauza je period u kome telo počinje sa promenama do menopauze. ovaj period može da traje od 2 do 9 godina uključujući još jednu godinu posle poslednje menstroacije. Predstavlja prirodnu fazu starenja koja negoveštava kraj reproduktivnog perioda života.

Tokom predmenopauze nivo polnih hormona estrogena i progesterona neujednačeno raste i pada. Menstrualni ciklusi se postepeno produžuju a sve češći su oni u kojima nema ovulacije. Simptome predmenopauze ili predstojeće menopauze mnoge žene primete oko 40-te godine, mada ovaj period može veoma da varira.

Tokom predmenopauzalnog perioda u telu se odigravaju kako jedva primetne tako i veće promene. Najčešći simptomi su:

-Neregularne menstroacije između kojih period može da bude duži ili kraći. Krvarenja mogu da budu od oskudnih do veoma obilnih, kao što je moguće da po neka menstroacija izostane.y be scanty to profuse, and you may skip some periods. Kako ovulacija postaje nestalna i smanjena količina progesterona može da dovede do obilnijih i dugotrajnijih krvarenja tokom menstroacije.

-Oko 75 do 85 žena doživljava valunge uz koje se javljju problemi sa spavanjem i nesanice vezano za valunge tokom noći i noćno znojenje.

-Promene u nivou hormona dovode i do promena raspoloženja, pa su česte depresije kao i nervoza.

-Česti su vaginalni problemi i problemi sa bešikom. Kada se smanji količina estrogena tkiva vagine postaju suva i gube elastičnost, što dovodi do toga da polni odnost postaje neprijatan ili čak bolan.

-Smanjuje se plodnost ali treba imati u vidu da dok uvek imate menstroaciju da je moguća trudnoća, pa je potrebno koristiti sredstva za kontracepciju sve dok ne proođe 12 meseci od zadnje menstroacije..

-Gubitak libida. Tokom perioda predmenopauze moguć je značajan gubitak seksualne želje premda za to nisu isključivo krivi hormoni već i drugi stresovi kao i negativan stav prema starenju

-Kako pada nivo estrogena smanjuje se masa mišića a često povećava telesna težina.Body and skin changes. Smanjena koncentracija estrogena takođe uzrokuje da iz kože nestaje kolagen zbog čega ona postaje tanja i manje elastična.

-Povećava se rizik od osteoporoze jer se usled manjka estrogena više koštane srži gubi nego što se stvara.

-Menja se nivo holesterola u krvi, tj. stvara se veća količina lošeg holesterola što povećava rizik od srčanih bolesti.

Za većinu žena su simptomi tokom perioda predmenopauze minimalni i lako se prevazilaze. Faktori koji utiču da predmenopauza nastane ranije su: genetska predispozicija, ako je vaša majka ušla u menopauzu oko 45-te godine velike su šanse da i kod vas ona ranije nastupi. Žene koje puše ranije ulaze u menopauzu kao i neuhranjene žene ili one koje se ne kvalitetno hrane.