Flaširana voda 3.500 puta gora od „česmuše“

Flaširana voda 3.500 puta gora od „česmuše“ 1 EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Voda sa česme je hiljade puta bolja opcija za životnu sredinu nego flaširana voda, navode naučnici, prenosi Euronews.

Dodaju da je činjenica da je potrebno tri puta više vode samo da se proizvede plastična flaša nego što ona sadrži.

Istraživači sa Instituta za globalno zdravlje u Barseloni (ISGlobal) razložili su brojke kako bi utvrdili šta je zapravo bolje. Istraživanje se fokusiralo na Barselonu u Španiji, u kojoj živi oko 1,35 miliona ljudi, od kojih skoro 60 odsto stanovnika konzumira samo flaširanu vodu izvesan period.

Koristili su metodu „procena životnog ciklusa“, ​​na osnovu čega se tumači uticaj predmeta na životnu sredinu tokom celog njegovog veka trajanja. To uključuje vađenje sirovina, proizvodnju, transport, distribuciju, upotrebu i odlaganje.

Samo u Sjedinjnim Državama, kažu, za proizvodnju plastičnih flaša godišnje se potroši 1,5 miliona barela nafte – više nego što bi bilo potrebno za napajanje vodom 100.000 domova. I to bez fosilnih goriva ili emisije štetnih gasova i troškova transporta do prodavnica.

Studija ISGlobal pokazala je da bi svaki stanovnik Barselone prešao na flaširanu vodu, vađenje sirovina koštalo bi više od 70 miliona evra i dovelo bi do gubitka 1,43 životinjske vrste svake godine. To bi imalo, ukazuju, 1.400 puta veći uticaj na ekosisteme i 3.500 puta veće troškove po životnu sredinu, nego da ceo grad umesto toga pije vodu sa česme.

Upotreba flaširane vode u porastu je poslednjih godina delimično zbog faktora poput ukusa, mirisa, marketinških kampanja i nedostatka poverenja javnosti u kvalitet vode iz slavine.

Kristina Viljaneuva, istraživačica u ISGlobal, kaže da je u poslednjih nekoliko godina došlo do značajnog poboljšanja u kvalitetu vode iz slavine u Barseloni. „Međutim, ovo značajno poboljšanje nije uticalo na povećanjem potrošnje vode iz slavine, što sugeriše da bi potrošnja vode mogla biti motivisana subjektivnim faktorima koji nisu kvalitet“.

Jedan od problema je uočeno prisustvo hemijskih jedinjenja poput trihalometana. Pojašnjavaju da su podaci o životnom ciklusu flaširane vode takođe upoređeni sa okvirom koji se koristi za merenje zdravlja. Otkriveno je da je bilo kakav rizik po zdravlje mali i dodavanjem sistema za filtriranje taj bi se rizik značajno smanjio.

„Naši rezultati pokazuju da je sa obzirom na ekološke i zdravstvene efekte voda iz slavine bolja opcija od flaširane vode, jer flaširana voda stvara širi raspon uticaja“, naglašava Ketrin Ton iz ISGlobal.

Original Article