Šta poneti na godišnji odmor?

Pexels
Ilustracija

Šta ovoga leta mora da se nađe u našoj putnoj apoteci? Kako i gde da čuvamo lekove? Ukoliko putujemo sa bebom, šta još da ponesemo?

Na ova pitanja odgovore su dale Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije i dr Snežana Rsovac, pedijatar Dečije klinike u Tiršovoj.

– Osoba sam koja nosi sve kada kreće na put, pa je moja putna apoteka velika. Ono što je najvažnije, lek za temperaturu, za bolove, lekove za stomačne probleme i dijareju, probiotik, aktivni ugalj, elektrolite koji se rastvaraju u vodi. Ako imate alergije, onda treba poneti tablete, kreme posle uboda insekata. Lekove protiv mučnine na putovanju, sredstvo za dezinfekciju i flastere – rekla je Tatjana Šipetić.

Kako je istakla dr Snežana Rsovac, kada kreće na odmor, u zavisnosti od godišnjeg doba, prilagođava se potrebama putovanja.

– Preporučila bih da prvo proverimo rokove trajanja lekova, da li imamo dovoljnu količinu lekova za period boravka, važno je sačuvati uputstvo – istakla je Tatjana Šipetić.

– Ako na put povedemo bebu obavezni su analgetici i antipiuretici, u originalni sastavima. Treba se konsultovati sa svojim pedijatrom, bebama se ne preporučuju lekovi za mučninu, pribor za prvu pomoć, kao i kreme za zaštitu od sunca – rekla je dr Snežana Rsovac, pedijatar Dečije klinike u Tiršovoj.

Pošto je pandemija još u toku, doktorka Snežana Rsovac napominje da se treba pridržavati svih propisanih mera.