Home Uz kafu (FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju

(FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju

0
(FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju

(FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju 1Foto: Profimedia

Do 2050. rajski Maldivi kakve danas poznajemo bi zauvijek mogli nestati s lica Zemlje. Razlog tome je porast nivoa mora, tvrde naučnici. Kako bi spasili arhipelag, vlada planira izgraditi plutajući grad još od 2009. godine, a sada su objavili i detalje projekta.

Arhipelag od 1.190 niskih otoka, jedno je od najranjivijih mesta na klimatske promene – čak osamdeset odsto kopnene površine niže je od metra iznad nivoa mora. Stoga su prognoze koje predviđaju da će nivo mora porasti do metra, i to do kraja veka, stanovnicima Maldiva posebno alarmantne. Zajednički pothvat poduzetnika Dutch Docklands i vlade Maldiva stoga nije zamišljen kao eksperiment ili futuristička vizija nego praktično rešenje za surovu stvarnost.

(FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju 2
Foto: Profimedia

U tirkiznoj laguni, samo 10 minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, niknuti će prvi plutajući grad te vrste na svietu – dovoljno velik da primi 20.000 ljudi. Dizajniran poput posebne vrste koralja koja nalikuje ljudskom mozgu, sastojat će se od oko 5.000 plutajućih jedinica koje uključuju kuće, restorane, trgovine i škole, s kanalima između njih. Prvi stanovnici će se useliti početkom 2024. godine, a celi grad trebao bi biti završen do 2027. godine, piše Dnevnik.hr.

(FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju 3
Foto: Profimedia

„Plutajući grad se može dizati zajedno s razinom mora što je dobra vijest za više od pola miliona stanovnika Maldiva“, rekao je Koen Olthuis, osnivač Waterstudija, arhitektonske firme koja je dizajnirala grad, dodajući kako će stanovnici Maldiva tako od klimatskih izbeglica postati klimatski inovatori.

(FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju 4
Foto: Profimedia

Rođen i odrastao u Nizozemskoj, gde je oko trećina kopna ispod nivoa mora, Olthuis je celi svoj život bio blizu vode. Tokom posljednja dve dve decenije Waterstudio je projektirao više od 300 plutajućih domova, kancelarija, škola i zdravstvenih centara oko sveta.

Širom sveta pokrenuti su i drugi planovi za plutajuće gradove, kao što je Oceanix City u Busanu u Južnoj Koreji, kao i niz plutajućih otoka na Baltičkom moru koje je razvila nizozemska tvrtka Blue21, ali maldivski projekt prednjači po opsegu posla u uskom vremenskom okviru.

(FOTO) Prvi plutajući grad na svetu nije samo za bogate, a mogao bi da spasi jednu turističku destinaciju 5
Foto: Profimedia

Waterstudiov grad je osmišljen da privuče lokalno stanovništvo kućama u duginim bojama, širokim balkonima i pogledom na more. Stanovnici će se kretati čamcima, ili mogu hodati, biciklirati te voziti električne skutere ili kolica po peščanim ulicama.

Modularne konstrukcije pristižu s lokalnog brodogradilišta i zatim se odvlače u plutajući grad do ogromnog betonskog trupa, koji je pričvršćen na morsko dno teleskopskim čeličnim stupovima kako bi se omogućilo lagano kretanje zajedno s valovima. A koraljni grebeni oko grada imaju ulogu razbijanja valova kako bi stanovnici mogli mirno živjeti bez ljuljanja i morske bolesti. Veštački korali obale povezane s gradom posebno su osmišljene da stimuliraju prirodan rast koralja.

Cilj projekta je izgradnja samoodrživog grada koji će stanovnicima nuditi jednake mogućnosti kao gradovi na kopnu. Električna energija će se uglavnom dobivati od sunca, a kao alternativu klimatskim uređajima, grad će hladiti more iz dubina.

Razvojem potpuno funkcionalnog plutajućeg grada na Maldivima čelnici se nadaju da takva arhitektura više neće biti sinonim za luksuz i rezervirana za bogataše, nego odgovor na klimatske promjene i urbanizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here