Kosa može da otkrije mnogo toga o našem zdravlju: DA LI SU VAM PRAMENOVI SUHI?

Kosa može da otkrije mnogo toga o našem zdravlju: DA LI SU VAM PRAMENOVI SUHI?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Kosa je daleko od pukog izgleda, pramenovi mogu mnogo toga da nam kažu o zdravlju. Ukoliko vam kosa više nije tako bujna možda se tu kriju informacije o vašem zdravlju.

Opadanje kose
Smatra se da prosječnoj osobi opadne i oko 100 dlaka tokom pranja kose. Međutim, treba da obratite pažnju ukoliko to postaje primjetnije. Postoji stanje kose se zove telogeni efluvijum koje “vidi” da kosa ostaje u fazi mirovanja, a ne da ulazi u slijedeću fazu obnove, tada opada, bez razvoja novog rasta. Na ovo mogu da utiču hormonske promjene, događaji kao što su porođaj ili stres.

Suhi pramenovi
Svi želimo svilenkaste pramenove kose, ali ponekad razni faktori djeluju protiv toga i kosa se počinje da se suši.Topliji mjeseci mogu da dovedu do sušenja pramenova kose, što zauzvrat može da dovede do lomljenja. Takođe nedostaci vitamina E, gvožđa ili vitamina C mogu da dovedu do ove pojave. Vitamin E je neophodan za zdravo vlasište jer pomaže u proizvodnji sebuma.

Sijeda kosa
Neki ljudi počinju ranije da sijede od drugih zbog porodične istorije. Sijeda kosa je često dio procesa starenja jer folikuli dlake proizvode manje pigmenta. Iako genetika faktor igra veliku ulogu, stres takođe može da bude uzrok.

Perut
Perut je normalna pojava i od nje pati veliki broj ljudi. Smatra se da perut nastaje kada skalp ubrzano odbacuje ćelije.

Broj pregleda:
31

2022-06-28
Aura Redakcija