Gde grešimo kad peremo veš u mašini

Foto: Shutterstock

Ofarban veš, fleke od deterdženta ili omekšivača, prljavi tragovi… Ako su vam ove stvari poznate gotovo je sigurno da pripadate onoj većini koja mašinu za veš ne koristi pravilno! Pogledajte nekoliko ključnih grešaka i kako ih možete ispraviti.

1. Koristite previše deterdženta

Prva zabluda u koju su ubeđene sve žene jeste da više deterdženta podrazumeva i bolje opran veš. Još 2010. godine „Wall Street Journal“ ukazao je na ovaj problem tako što je istakao da se prekomerna upotreba deterdženta dovodi do formiranja pene unutar mašine i do izdizanja prljavštine na površinu, te na taj način veš nikada ne bude u potpunosti opran. Koja je onda prava mera? Isključivo ona koju preporučuje proizvođač! Ako perete “profesional” preparatima, prihvatite uputstvo i nemojte dodavati “još malo”, kako biste “bolje oprali” veš.

2. Deterdžent se ne rastvori do kraja

Mnoge žene smatraju da je veš moguće oprati i na niskim temperaturama. Međutim, glavni problem predstavlja činjenica da većina deterdženata ne može da se rastvori u hladnoj vodi. Trudite se da se držite temperature više od 40 stepeni, a u slučaju da treba da operete osetljiv veš, radije onda to uradite ručno.

3. Pogrešno punite veš mašinu

U slučaju veš mašina koje se otvaraju odozgo, veoma je bitno da na sam vrh stavite one stvari koje su najprljavije. Još jedna stavka koja ne sme da vam padne na pamet da uradite jeste da deterdžent sipate direktno na garderobu u mašini već u odeljak koji je za to namenjen.

4. Ne razdvajate garderobu koju je neophodno prati odvojeno

Kako biste izbegli dve najgore noćne more – skupljen ili ofarban veš, morate da obratite pažnju da ne mešate stvari koje ne smeju da idu zajedno na pranje. Beli veš isključivo mora da se pere sam i na višim temperaturama. Šareni ide zasebno, ali posebno vodite računa da u mašinu ne stavite nešto što bi moglo da pusti boju. U tom slučaju je najbolje da tamne i teksas stvari perete zasebno.

5. Koristite previše omekšivača

Naravno da je omekšivač taj koji daje garderobi fantastičan miris, ali morate biti svesni činjenice da prevelika količina može da ostavi tragove po garderobi. Takođe, omekšivač se na kraju ne ispira, te ga je poželjno izbegavati u slučaju pranja donjeg veša, jer je moguće da će da izazove iritaciju na koži. U slučaju da ne želite da se odreknete mirisa vaše garderobe, najbolje je da se držite mere od pola čepa na jednu mašinu veša.