Vreme je da dovedete hormone u ravnotežu

Koliko ste noći proveli u svojoj postelji budni opsednuti strašću dok vaš partner-ka spava dubokim snom. Ili spadate u one kojima je sasvim dovoljno da vode ljubav jednom nedeljno i ređe dok ona ili on to želeli svaki drugi dan.

Ako vas muče pitanja zašto se to nekada događalo mnogo češće. Šta se desilo? Da li je strast nestala? Nije neminovno, moguće je da ste kao par upali u ono što terapeuti nazivaju raskorak želje, niste sinhronizovani u pogledu seksualne želje sa vašom boljom polovinom.

Ukoliko ste zabrinuti da ste vi i vaš partner izgubili želju jedan prema drugom treba da razmotrite da li ste ikada bili sinhronizovani. U početku svake veze uzbuđenje zbog nove veze potstiče hormone, što veza duže traje početna zaljubljenost nestaje i svaki partner se vraća svom normalnom nivou seksualne želje koja može da bude velika, umerena ili vrlo niska. Libido može da se pojačava i iščezava u različitim momentima života pojedinca.

Rezultat dugotrajnih veza je neslaganje u seksualnim željama i to je prema terapeutima normalna pojava. Ne treba je ignorisati jer može kod jednog od partnera da izazove osećaj odbačenosti ako lično shvati nedostatak interesovanja svog partnera, osećaj krivice ukoliko manje zainteresovani partner zajedničku intimu počne da shvata kao obavezu i iznad svega toga frustraciju.

Prvo što treba odbaciti je pogrešno shvatanje da su dvoje u vezi stalno stravstveni jedan prema drugom u isto vreme. U filmovima su ovi odnosi idealistički prikazani, u realnosti u srećnim brakovima ili dugim vezama samo 50% seksualnog iskustva nastaje kada su oba partnera u isto vreme strastvena u ostalim slučajevima je potreban trud da bi oboje u isto vreme bili strastveni.

Treba znati da je biti u raspoloženju za nju i njega često potpuno različito. Kada je muškarac fizički uzbuđen on je spreman za seks bez obzira šta se oko njega događa dok je seksualni interes kod žena mnogo komplikovanije osećanje. Kod žena osećanja i motivacija igraju mnogo veću ulogu za buđenje seksualne želje nego sama fizička privlačnost. Ženama je potrebno da uspostave emocionalni ili intelektualni kontakt da bi im telo odgovorilo strašću. Kada se kod žene usaglase telo i um ona uživa u seksu isto kao i muškarac.

Stres izaziva takođe različitu reakciju kod muškaraca i žena. Muškarci doživljavaju seks kao moćno sredstvo da ih oslobosi napetosti i stresa dok žene moraju da izađu iz stresne situacije i oslobode se stresa da bi bile raspoložene za seks.

Ukoliko se jedan par savršeno slaže u seksu ali jedan ga želi češće od drugog postoje načini da se izgrade mostovi u intimi, poveća želja i strast.

Jedan od možda najkomplikovanijih koraka je priznati da imate različite nivoe želje, ne treba zbog toga osuđivati partnera nego ukoliko ta razlika postoji videti je kao šansu da zajedno radite na tome da rešite problem.

Probajte nešto sasvim novo, to ne mora da bude ništa strasno ili romantično, samo treba da bude različito i zabavno. Strast pokreće dopamin a on se stvara ukoliko u život unesete novitete. Planinarenje, pohađanje nekog kursa pogotovo ako oboje možete da uživate u novoj aktivnosti donosi osveženje vezi.

Budite u dodiru, eksperti tvrde da većina ljudi treba da proširi svoje shvatanje o intimnosti. govor tela ili samo maženje može da bude senzualno i donese zadovoljstvo kao i sam akt a bliskost može da vodi i do dobrog seksa.