GENIJALAN TRIK: Opuštanje mišića važan je preduvjet za oslobađanje od stresa! Evo kako ćete to postići

Autor: Zlatko Govedić

Brojni su razlozi zašto danas ljudi osjete napetost i bolove u leđima i ramenom pojasu, ponajprije ubrzan način života, dugotrajno sjedenje i druge nezdrave navike.

Za one koji ne stižu obaviti sve svoje obveze na vrijeme, ta vrsta napetosti može uzrokovati i stres. S druge strane, dugotrajno sjedenje opterećuje istu skupinu mišića pa zbog toga nastaje bol.

U oba slučaja, mogu vam pomoći vježbe koje bi trebalo da se prakticiraju ujutro. Riječ je o jednostavnom razgibavanju opuštenih mišića leđa i ramena, što potiče cirkulaciju i tako otklanja napetost.

Podizanje ruku iznad glave

Prekrižite ruke ispred tijela i polako ih podignite iznad glave. Uz izdah ih lagano spustite u početni položaj. Tu vježbu ponovite najmanje deset puta. Postupno povećavajte zamah rukama.

Istezanje

Isprepletite prste iznad glave, okrenite dlanove prema gore i istegnite ruke što više možete. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do deset. Opustite se pet sekundi. Spojite dlanove iza leđa i istegnite ih unatrag što više možete. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do deset. Opustite se pet sekundi, pa napravite vježbu ispočetka. Ponovite ju nekoliko puta.

Kruženje

Snažno podižite ramena prema ušima, a zatim ih naglo opustite. Ponovite to deset puta. Zatim, opustite ruke pored tijela i zamahnite dok ne napravite cijeli krug. Ponovite to praveći krug u suprotnu stranu. Napravite nekoliko krugova na obje strane.

Rotiranje ramena

Uhvatite se šakama za ramena. Lagano kružite laktovima u smjeru kazaljke na satu. Napravite pet krugova pa promijenite smjer okretanja. Ponovite to pet puta.

Zatezanje nadlaktice

Jednu ruku podignite i spustite iza glave, tako da lakat bude na potiljku. Lagano ga drugom rukom privlačite k suprotnom ramenu dok ne osjetite zatezanje. Zadržite se u položaju dok izbrojite do deset. Ponovite naizmjence svakom rukom po tri puta.

Opuštanje

Ruke opustite pored tijela i njišite ih naprijed-natrag. Ponavljajte vježbu dok se sasvim ne opustite. Zatim protresite ruke pa ih podignite iznad glave i spojite dlanove dok duboko udišete. Vratite ruke u početni položaj kroz izdah. Ponovite to nekoliko puta.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More