Gigantski crni dijamant, za koji se veruje da potiče iz svemira, ide na aukciju

crni dijamantFoto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Aukcijska kuća Sotbi staviće na prodaju gigantski crni dijamant od 555,55 karata, koji zaista izgleda kao da nije sa ovog sveta.

Smatra se da ovaj izuzetan dragulj, koji je Sotbi nazvao “Enigma”, potiče iz svemira i da je nastao ili od meteora ili od asteroida koji je udario u Zemlju.

Kako navodi Si-En-En, prirodan crni dijamant ovakve veličine je “veoma retka pojava”, sudeći po aukcijskoj kući koja očekuje da će on biti prodat za oko 6,8 miliona dolara kada u februaru bude ponuđen na prodaju u Londonu.

Dijamant je prethodno izložen u Dubaiju i Los Anđelesu.

Crni dijamanti, poznati i kao Karbonado dijamanti, mogu da budu starosti od 2,6 do 3,8 milijardi godina.

U njima ima tragova azota i vodonika, elemenata koji se nalaze u međuzvezdanim prostorima.

Crni dijamanti sadrže i ozbornit, mineral prisutan u meteoritima.

Nikita Binani, specijalistkinja za dragulje u Sotbiju u Londonu, nazvala je ovaj dijamant “istinskim prirodnim fenomenom”.

“Njegova prodaja predstavlja jedinstvenu u životu priliku da neko dođe do jednog od najređih, milijardama godina starih, kosmičkih čuda poznatih čovečanstvu”, rekla je ona.

Crni dijamanti nalik ovome su ranije prodavani po cenama koje su prelazile 13.600 dolara po karatu, rečeno je u Sotbiju za Si-En-En.

“Enigma” će biti na raspolaganju za onlajn davanje ponuda od 3. do 9. februara, a aukcijska kuća je saopštila da će kao oblik plaćanja prihvatati i kriptovalutu.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)