Hidrohinon krema – da li je dobra ili ipak ne?

Hidrohinon krema – da li je dobra ili ipak ne?

Autor: plavsic

Hidrohinon krema se koristi kao tretman izbeljivanja kože. Na koji način se koristi i zašto o njemu treba da znate više? Otkrijte!

Hidrohinon je zapravo sastojak koji se nalazi u kremama koje izbeljuju kožu i uklanjaju fleke sa lica. Ako bi uprostili, hidrohinon kreme funkcionišu kao varikina.

Ukoliko ste čuli za varikinu da je štetna, onda to isto važi i za hidrohinon. Ali da krenemo redom, kako bi vam pojasnili sve što je važno za hidrohinon kreme i ovaj sastojak.

Kreme koje posvetljuju kožu, ciljano tretiraju hiperpigmentacije koje mogu da se jave usled bilo kakvog zapaljenja na koži.

Mogu ih koristiti i muškarci i žene, ali su ove kreme posebno popularne kod žena koje imaju problem, npr. sa ožiljcima od akni, flekama nastalim usled prekomernog izlaganju suncu i sl.

Ukoliko bubuljice cedite sami, tretirate ih na pogrešan način. Nakon što se povuče akna, na tom mestu ostaje mrlja, koja nastaje usled viška pigmenta. Hidrohinon kreme su u ovom slučaju veoma delotvorne. Osim kod bubuljica, hidrokinon kreme mogu da se koriste i za lečenje staračkih pega, kao i hiperpigmentacija koje su se javile zbog prekomernog izlaganja suncu.

Ako se baš odlučite, pročitajte kratak vodič o ceđenju bubuljica

Da li su uspešne ili ne, u daljem tekstu slede odgovori.

lično iskustvo bore

Šta je hidrohinon?

Hidrohinon je sastojak koji se koristi za lečenje različitih kožnih stanja povezanih sa promenom boje.

To je sredstvo za posvetljivanje kože koje deluje tako da smanjuje proizvodnju melanina.

Kada se koristi lokalno, hidrohinon može uzrokovati promene na koži, tj. da vam koža vremenom postane svetlija.

Hidrohinon se široko koristi kao tretman kod ožiljaka. Takođe se koristi kao tretman za hiperpigmentaciju kože uzrokovane preteranom izlaganju UV-zracima ( previše vremena na suncu) i upalama. Može sanirati i ožiljke nastale nakon bubuljica i akni na licu.

Saznajte šta je tačno hiperpigmentacija

Hidrohinon kreme dostupne su kao lekovi za lečenje hiperpigmantacije i drugih kožnih stanja povezanih sa pigmentacijom.

Hidrohinon se dugo vremena koristio kao glavni sastojak svih krema koje su služile da posvetle kožu. Obzriom da je upotreba ovog sastojka bila ogromna, mnogi su se zapitali koliko je zapravo hidrohinon, tj. kreme na bazi hidrohinona, bezbedan.

Nakon toga, usledila su istraživanja, koja su pokazala da ovaj sastojak može da poveća rizik od dobijanja karcinoma. U isto vreme, ono što je najveći paradoks jeste da preterana upotreba hidrohinon krema može da dovede do formiranja tamnih fleka. Iako i dalje postoje oprečna mišljenja i nije dokazano da je i koliko opasan, možda je ipak bolje da ga izbegavate, posebno sada, u današnje vreme kada alternativa postoji na svakom koraku.

Danas je dostupan veliki broj prirodnih krema za izbeljivanje i rešavanje problema fleka. Uvek se trudite da izaberete najbolje i najprirodnije rešenje za sebe, jer ne želite da živite u strahu, da li može i koliko neka krema da vam našteti.

Kada koristite sastojke iz prirode, tu sigurno nema greške, jer priroda nikada nije bila protiv čoveka.

Prirodni sastojci koji su se najbolje pokazali kod izbeljivanja kože su ekstrakt biljke rabarbare pomaže u smanjenju proizvodnje tamnog pigmenta na koži, ekstrakt sladića koji posvetljuje kožu, ekstrakt rodopske haberlee, shea buter i vitamin E, koji deluje kao antioksidant, pomaže u sprečavanju starenja i propadanja kože i nastanka bora.

Aleksandra je imala problem sa borama i flekama po licu i dugo vremena je bila u potrazi za najboljim rešenjem. Na kraju, posle dužeg vremena je i uspela, a evo šta nam je otkrila. Njeno pozitivno iskustvo o kremi koju je našla za sebe, pročitajte na linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/.

Hidrohinon krema i tajna njenog dejstva

Suočavanje sa hiperpigmentacijom može biti izazovno iskustvo. Od malih područja diskoloracije do velikih, očiglednih hiperpigmentacija kože, melasma može postati veoma zabrinjavauće stanje kože koje utiče na vaše samopouzdanje.

Iako hiperpigmenatacija nije opasna za vaše fizičko zdravlje, može imati ozbiljne posledice na vaše emocionalno zdravlje. Nekoliko studija čak pokazuje da može čak uticati na vaš društveni život, sprečavajući vas da formirate odnose i uživate u svom životu.

Postoje brojni tretmani dostupni za hiperpigmentaciju, u rasponu od prirodnih krema za izbeljivanje, pa preko hidrohinon krema, krema za hemijski piling i mikrodermoabrazija.

Da li hidrohinon krema ima efekta?

Hidrokinon je jedan od najefikasnijih tematskih tretmana za izbeljivanje kože. Dokazano je da deluje na smanjenje pigmentacije, pa čak i na mrlje na licu.

Ukratko, dokazano je da hidrohinon smanjuje količinu boje kože uzrokovane melazmom. Za većinu ljudi, postiže se napredak nakon osam do dvanaest nedelja konstantne upotrebe kreme, iako neki ljudi mogu videti poboljšanja na svojoj koži i pre ovog perioda.

Za teže slučajeve, hidrohinon se često kombinuje sa retinoidom kao što je tretinoin.

Za trajnu hiperpigmentaciju hidrohinon krema često se koristi u kombinaciji sa retinoidom i kortikosteroidom. To očigledno povećava rizik od nuspojava, jer mnogi kortikosteroidi mogu proizvesti nuspojave kada se koriste dugoročno.

Međutim, ovde se vraćamo na sam početak gde smo spomenuli i njegov štetan učinak. Obzirom da su istraživanja pokazala da može izazvati karcinom, nakon dugog korišćenja, dobro se raspitajte i razmislite da li ćete prednost dati prirodnim rešenjem.

šta je hidrohinon

Kako koristiti hidrohinon kremu?

Ako vam je lekar prepisao hidrohinon kremu, najbolje je da pratite uputstva koje vam je dao . Primena hidrohinon kreme je jednostavna. Najbolje je da se testirate na osetljivost pre nego što počnete redovno da je koristite. Da biste testirali kožu, nanesite malu količinu hidrohinon kreme na pogođenu kožu, a zatim pratite da li će se javiti svrab ili crvenilo u naredna 24 sata.

Ako ne osetite svrab, bol ili crvenilo, možete započeti lečenje prema uputstvu u nastavku:

Pre nanošenja hidrohinon kreme, očistite hiperpigmentiranu kožu. Proverite da li je koža potpuno suva pre nanošenja kreme.

Nanesite malu količinu hidrohinon kreme na kožu. Količinu odredite sami – najbolje je upotrebiti onoliko kreme, koliko će biti dovoljno za pokrivanje hiperpigmentiranog područja.

Pazite da ne nanosite hidrohinon kremu na deo kože koji nije zahvaćen melasmom, jer ona potencijalno može posvetliti njenu boju.

Krema se obično nanosi dva puta dnevno ili drugačije prema uputstvu lekara. Ova krema se koristi samo na koži. Ako se nepravilno koristi, može doći do neželjenog posvetljavanja kože.

Dobro operite ruke nakon nanošenja hidrohinon kreme.

Sačekajte da se krema potpuno osuši pre nanošenja šminke, hidratantne kreme, kreme za sunčanje ili bilo kog drugog topikalnog proizvoda.

Pazite pri nanošenju hidrohinon kreme da ne zahvatite deo blizu očiju, nosnica i usta. Ako je vaša koža koja je zahvaćena flekama blizu tih područja, dobra ideja je da kremu nanosite uz pomoć štapića za uši, za preciznije nanošenje kreme.

Izbegavajte upotrebu drugih proizvoda za posvetljenje na koži koju tretirate hidrohinonom, jer kombinacije sredstava za posvetljivanje mogu uzrokovati crvenilo i iritaciju. Ako ste primenili previše hidrokinon kreme, isperite višak pomoću sapuna i vode.

Nemojte da koristite hidrokinon kremu, ako ste trudni ili dojite.

U proseku, za postizanje vidljivih rezultata posvetljivanja kože potrebno je četiri do osam nedelja, što znači da ćete morati da budete redovni i nanositi svaki dan pre nego što koža počne da bledi i uskladi se sa ostatkom lica.

Obavestite obavezno svog lekara ako vaše stanje traje i dalje ili se pogoršava nakon dva meseca.

Nuspojave hidrokinon kreme

Hidrokinon se koristi već godinama. Međutim, kao i većina drugih kožnih lekova, prekomerna ili nepravilna upotreba hidrohinon kreme može i često uzrokuje nuspojave.

Najčešće nuspojave hidrohinon kreme su svrab, crvenilo, peckanje i drugi oblici iritacije kože. Oni su obično blagi i privremeni. Mnogi korisnici hidrokinon kreme često primećuju blagu, nestalnu iritaciju nakon nanošenja kreme na kožu po prvi put.

Ako ste osetljivi na hidrokinon, moguće je da lek uzrokuje ozbiljniji oblik alergijskog kontaktnog dermatitisa, koji potencijalno može pratiti i svrab kože. U nekim slučajevima, hidrokinon može uzrokovati manje otekline.

Ako primetite ove nuspojave, koje može da prati, čak i pucanje kože, plikovi i plavo-crno tamna koža, najbolje je da potražite savet lekara i da prestanete sa daljom primenom ove kreme.

Vrlo je važno da pre upotrebe hidrohinon kreme, obavestite svog lekara, ako ste alergični na njega; ili ako imate neke druge alergije. Ovaj proizvod može sadržati neaktivne sastojke (kao što su sulfiti) koji mogu izazvati alergijske reakcije ili druge probleme. Razgovarajte sa lekarom za više pojedinosti i detalja i budite otvoreni ukoliko imate bilo koji problem sa alergijama,posebno ako imate astmu ili druge promene na koži kao što su ekcem ili psorijaza.

hidrohinon prednosti i mane

Važna uputstva za korišćenje hidrohinon kreme

Ovaj lek može biti štetan ako se proguta. Ako se desi da se predozirate i imate ozbiljne simptome kao što je problem sa disanjem, odmah pozovite lekara. Simptomi nakon gutanja mogu biti i tremor i napadi.

Nemojte deliti ovu kremu sa drugima. Hidrohinon krema je propisana samo za vaše trenutno stanje, što nikako ne znači da može odgovarati i drugima. Nemojte ga koristiti kasnije za drugi problem sa kožom, osim ako vam to ne kaže lekar.

Čuvajte kremu na sobnoj temperaturi dalje od svetla i vlage. Različiti oblici ovog proizvoda imaju i različite preporučene temperature za čuvanje. Hidrohinon kremu držite dalje od dece i kućnih ljubimaca.

Hidrohinon krema iskustva

lično iskustvo bore

Marija je imala jako veliki problem sa bubuljicama tokomo puberteta, i na kraju kada je uspela konačno da ih se reši ostale su fleke na mestima gde su bubuljice izbijale po licu. Ona je svoje iskustvo podelila na jednom forumu

Kada su bubuljice krenule da mi se povlače sa lica, nije bilo srećnije osobe od mene. Međutim, u tom trenutku nisam znala da će iza sebe ostaviti fleke svuda po mom licu. Još jedno razočaranje za mene.

Pokušala sam na sve načine da ih se rešim i došla sam do informacije da su hidrohinon kreme najbolje rešenje za fleke i posvetljivanje kože. Počela sam euforično da koristim kremu, ali sam ubrzo dobila od svoje majke prekor, jer je hidrohinon veoma štetan sastojak. Ja to nisam znala. Počela sam da čitam, i stvarno sam pročitala više negativnih nego pozitivnih komentara. Prepala sam se i odmah sam prestala sa korišćenjem. Možda sam se mazala dve nedelje. Za to vreme nisam videla rezultate. Fleke su i dalje bile po mom licu.

Onda, ponovo na nagovor ili rešenje majke, počela sam da koristim Neborela kremu za fleke. Moja majka je koristi za bore i ona je oduševljena sa njom. Mojoj majci su osim bora na licu, sunčevi zraci ostavili i mrlje po licu, pa je ova krema zapravo bila ono rešenje 2 u 1.

Naravno da sam odmah naručila za sebe, jer ako je majka zadovoljna moram biti i ja. Tako je i bilo. Već posle tri nedelje mazanja kreme, ja sam primetila kako fleke na mom licu jednostavno blede. Prvo je usledila sreće, a onda i šok, neverica. Toliko sam se patila godinama unazad, da sada jednostavno nisam mogla da verujem svojim očima.

Najveća prednost za mene je što je ova krema prirodna i što ne moram da brinem i da se pitam da li i koliko su sastojci štetni. Znam da nisu.

Cena hidrohinon kreme

Hidrohinon kreme možete da kupite u svim bolje snabdevenim apotekama. Prodaju se različitih pakovanja i militraže, ali u suštini sve imaju isto dejstvo.

Cena za manje pakovanje je od 3.800,00rsd. Ako uporedite druge kreme, posebno one kreme koje su na prirodnoj bazi, videćete da su cene duplo manje.

Na kraju, na vama je da li ćete prednost dati prirodnim sastojcima ili ne. Hidrohinon kreme kao što vidite daju rešenje, ali da li su dugoročno posmatrano dobre za vašu kožu, to je mnogo važnije pitanje.

Naravno da svaka žena želi da izgleda najlepše moguće, zbog toga je najviše važno i od presudnog značaja kvalitet proizvoda koji koristi za svoju lepotu.

Ocena čitalaca

POVEZANI ČLANCI

Krema za fleke na licu najbrže rešenje za uporne fleke

Lepota

Autor: plavsic

Laserski tretman lica bezbolno rešava sve probleme

Lepota

Autor: Ksenija Lončar

Kako izjednačiti ten, jednostavno i brzo!

Lepota

Autor: Zorana Grujin

Melazma i kako da je se rešite

Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Azelainska kiselina ima moć da usavrši vašu kožu lica

Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Kako da iskoristite koru od banane za lice

Lepota

Autor: plavsic

7 razloga i načina da upotrebite peršun za lice


Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Kako da krema za izbeljivanje lica radi za vas


Lepota

Autor: Sladja Stamenkovic

Istražili smo kako se koristi kurkuma za lice i zašto žene obožavaju ovu masku


Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Najjednostavniji načini kako ukloniti pege sa lica


Lepota

Autor: Minut za MENEOriginal Article