HPV – šta moramo da znamo i kako protiv njega?

Humani papiloma virusi (HPV) su mali DNK virusi, koji izazivaju polno prenosivu HPV infekciju.

Procenjuje se da najmanje 80% – 100% devojaka u periodu između 18. i 25. godine dolazi, pri polnom kontaktu, u dodir s ovim virusom, dok svega oko 30% devojaka razvija simptome infekcije.

Prirodno samoizlečenje, odnosno sposobnost imunološkog sistema pojedinca, je razlog velikoj razlici u broju izloženosti virusu i broju ostvarenih infekcija. Dosadašnji podaci ukazuju na postojanje više od 200 HPV genotipova, a među njima možemo razlikovati niskorizične i visokorizične tipove virusa.

Ukoliko se radi o tzv. niskorizičnim “low-risk” tipovima (6, 11, 41, 43, 44) javljaju se genitalne bradavice (condylomata accuminata) koje su zarazne i prenose se polnim odnosom. Visokorizični “high-risk” tipovi virusa (16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56) opasni su utoliko što se povezuju sa pojavom abnormalnosti epitela grlića materice (cervikalna displazija) u odsustvu bilo kakvih drugih simptoma. Hronična HPV infekcija povećava rizik za nastanak raka grlića materica za 65 puta, a kod visokorizičnih tipova i do130 puta!

Zato je važno da napomenemo da smo prisustvovali lansiranju potpuno inovativnog proizvoda na našem tržištu, vaginalnog gela PAPILOCARE! Ovaj gel, namenjen upravo borbi sa HPV virusom, sprečava njegovu integraciju, ujedno pomažući u lečenju posledičnih lezija i procesu ozdravljenja vagine. Gel PAPILOCARE sa svojom jedinstvenom formulom omogućava stvaranje odbrambene barijere, te se preporučuje svim pacijentkinjama pozitivnim na HPV virus, kako onima kod kojih još uvek ne postoje vaginalne lezije, tako i onima kod kojih se virus već vidno manifestovao.

Naravno, osim upotrebe vaginalnog gela PAPILOCARE, svim pacijentkinjama se savetuje da ojačaju svoj imunitet, zdravom ishranom, snom i fizičkom aktivnošću, kao i izbegavanjem konzumacije cigareta i alkohola.

Read More