RUKE I NOGE SU VAM STALNO HLADNE? Ako to traje dugo, možda imate jedan od ovih zdravstvenih problema

Autor: Zlatko Govedić

Ako su vam ruke i noge konstantno hladne, a niste u hladnom okruženju, to bi moglo ukazivati na neki ozbiljniji zdravstveni problem, obično sa živcima, cirkulacijom ili oštećenjem tkiva. Ako dulji period imate takve simptome, posjetite svoga liječnika/liječnicu jer bi njihov uzrok mogao biti jedan od sljedećih poremećaja.

Lupus

Sistemski lupus napada krvne žile. Male krvne žile u koži ruku i nogu sprječavaju pritom normalan protok krvi. Ledene ruke i stopala mogu biti posljedica.

Raynaudova bolest

Definira se kao spazam (stezanje) arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima kao npr. nosu ili jeziku. To znači da se te žile sužavaju pa se ograničava dotok krvi u ekstremitete. S vremenom se arterije zapetljavaju i sprječavaju normalan optjecaj krvi. Među najčešćim simptomima jesu blijedi prsti na rukama i nogama, a ponekad mogu biti boje trule višnje.

Sindrom karpalnog kanala

Kod tog stanja pod pritiskom su živci u zglobovima, zbog čega dolazi do bola, ukočenosti, osjećaja hladnoće i utrnulosti ruke.

Hipotiroidizam

Riječ je o poremećaju štitnjače koji obično dovodi do sporijeg metabolizma, a često je praćen hladnim osjećajem u rukama i nogama.

Nizak krvni tlak

Ljudi s niskim tlakom imaju koncentriran protok krvi u predjelu trupa, dok ekstremiteti ostaju hladni.

Anemija

Izaziva ekstremno bljedilo kože, umor, slabost i hladnoću ruku i nogu. Anemija zbog nedostatka željeza često ostaje nedijagnosticirana. Ako su vam ruke i noge hladne, provjerite razinu željeza.

Stres

Stimulira proizvodnju adrenalina koji zateže krvne žile i sprječava cirkulaciju, što izaziva osjećaj hladnoće u rukama i nogama.

Pušenje

Dovodi do zatezanja krvnih žila. Ako ste kronični pušač, ruke i noge su vam vjerojatno stalno hladne.

Tretiranje hladnih ruku i nogu

Uzimajte dodatak ribljeg ulja za poboljšanje tolerancije na hladnoću. Terapeuti vas mogu naučiti tehnike poboljšanja cirkulacije.

Odijevajte se prikladno kada je vani hladno. Nosite čarape. Ostavite cigarete, obratite pozornost na unos kofeina, svedite stres na minimum…

Možete i svoj klima-uređaj podesiti na topliju temperaturu, no time ćete samo otkloniti neugodan osjet, ali ne i uzrok oboljenja.

Stoga nam ne preostaje ništa drugo, nego da vas još jednom uputimo da se obratite svome liječniku.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More