Hrvatima savjetovao koliko dugo trebaju spavati: ‘Sve manje od toga ubrzava starenje mozga’

Autor: Z.S.

Dinko Smilović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu kojega predaje Temelje neuroznanosti na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, podijelio je korisne savjete o tome što je bitno za zdravlje mozga.

“Za naš mozak ne postoji multitasking. U svijesti je uvijek jedan zadatak. Ljudi često kažu da npr. mogu kuhati i gledati emisiju. Vi zapravo skačete s jedne aktivnosti na drugu. U jednom trenutku razmišljate što dalje staviti u procesu kuhanja i dok čekate npr. 2-3 minute dok se luk izdinsta, vi tada gledate emisiju. No istovremeni rad dviju stvari ne postoji. Također, ako bi netko radio neku kognitivno zahtjevnu operaciju, poput učenja, apsolutna preporuka je da se radi samo ona”, rekao je Smilović za HRT i odgovorio na pitanje koliko dnevno možemo učiti.

“Što više učite, to će vam biti lakše dalje učiti. Slušajte svoje tijelo. Preporuka je da uzima pauzu od pet minuta svakih sat do sat i pol vremena. Naglasio bih da ta pauza mora biti – da ne radite ništa. Pauza nije da onda uzmete mobitel i vidite što se događa, već da maknete sve od sebe te da doslovno gledate u prazno ili legnete u krevet i zatvorite oči. To je odmor”, naglasio je Smilović. Napomenuo je kako je za zdravlje mozga najbnitnij san i to najmanje osam sati dnevno. Sve manje od toga ubrzava starenje mozga, povećava aktivnost upale u tijeku i ugrožava zdravlje mozga.

Treniranje mozga

“Nakon 60. godine se može pričati o sedam sati. No to je bio minimum”, kazao je i dodao da je također važna pravilna i zdrava prehrana. “Treba izbjegavati pretilost i imati uravnoteženu raznovrsnu prehranu”, poručio je je Smilović naglašavajući kako je izuzetno bitno i kontinuirano učenje kroz cijeli život. Potom je pojasnio što to znači treniranje mozga i kako to nije igranje društvenih igrica ili rješavanje križaljki.

Alarmantna studija otkriva koji je sport najopasniji za mozak: ‘Strašno, morat ćemo mijenjati pravila’

“Trebate raditi stvari koje su vam teške. Najčešće se preporučuje učenje novog stranog jezika, nakon 40. ili 50. godine. Preporučuje se učenje nekog područja s kojim niste imali prije nikakvog kontakta, pa ako ste npr. u STEM području, onda bi to bilo – učenje umjetnosti. Rješavanje križaljki ima benefit za mozak prvih 2-3 dana, ali nakon što naučite pravila za rješavanje križaljki, to onda više nije učenje, treniranje mozga, to je razonoda”, rekao je.

“Moj iskren savjet svima je nemojte prihvatiti ili reći da svijet funkcionira na jedan način – tj. budite uvijek znatiželjni. Svijet funkcionira na milijun različitih načina, a mi smo tu da otkrivamo koji su sve to načini i da vidimo na kakve sve moguće puteve možemo otići, poručio je Smilović.

Autor:Z.S.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More