Instant olakšanje: Ako patite od artritisa i nepodnošljivog bola u zglobovima, evo šta trebate uraditi!

Jedan od svake dvije osobe razvija osteoartritis do 80-ih godina, iako i mladi ljudi mogu biti pogođeni i ovim stanjem. Prema statističkim podacima, 294 000 djece mlađe od 18 godina  pate od artritisa ili reumatizma, što ubrzo postaje velika zabrinutost za zdravlje.

Uobičajeni simptomi uzrokovani različitim oblicima artritisa su bol, krutost, upala i oteklina u zglobovima. Lijekovi na recept i lijekovi protiv bolova često ne rade, ali srećom, prirodni lijekovi mogu lako ublažiti bol. Ovdje su najbolji prirodni lijekovi protiv artritisne boli:

Đumbir
Đumbir je moćno protuupalno sredstvo koje može smanjiti upalu u zglobovima i ublažiti bol. Učinci su uspoređeni s onima Iburpofena, ali đumbir radi još bolje u nekim slučajevima. Pijte 4 šalice đumbirskog čaja svaki dan i uskoro ćete se riješiti boli u koljenima.

Đumbir je biljka koju trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela.

Za početak priče o đumbiru upoznaćemo vas sa porijeklom i osnovnim karakteristikama, njegovim ljekovitim svojstvima.

Đumbir - ljekovita biljka ili začin?

Đumbir je začinska biljka, dostiže visinu od 100 – 150 cm, listovi su kopljasti i dugi. Biljka naraste do jedan metar visine, korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna.

Svjež đumbir i sušeni đumbir su različiti po svojstvima.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija.
Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su biljka Kineske farmakopeje.

U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata.

Njegova ljekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, i sprječava nastajanje ugrušaka krvi.

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre.

Đumbir nema štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Magnezij
Magnezij je mineral koji uključuje više od 300 metaboličkih procesa u tijelu, kao što je ublažavanje boli i krutosti. Također pomaže kosti mineralizirati i čuvati ih jakim. Preporučujemo da jedete hranu bogatu magnezijem kao što su grah, orasi i lisnato zeleno povrće ili uzimanje magnezija kao dodatak u borbi protiv boli u zglobovima.

Jutarnja kupka
Uzimanje vruće kupke ujutro će olakšati ukočenost u zglobovima i spriječiti bol.

Kurkuma
Kurkuma i njen aktivni spoj kurkumin mogu učinkovito ublažiti bol i ukočenost, a to je dokazano u nekoliko studija. Piti šalicu kurkuma čaj svaki dan ili više curry dodati kurkuma u svoju prehranu.

Image result for Kurkuma

Maslinovo ulje
Hladno prešano maslinovo ulje sadrži protuupalni enzimi koji rade jednako kao i Ibuprofen, ali ne uzrokuju nikakve nuspojave. Počnite kuhati s maslinovim uljem i dodajte ga salatama i raznim obrocima. Također možete ga koristiti za masažu koljena i zglobova dva puta dnevno kako biste ublažili bol.

Trošiti više ribe
Ribe poput lososa, tune, skuše i haringa sadrže zdrave omega-3 masne kiseline koje ublažavaju ukočenost u zglobovima. Ako vam se ne sviđa riba, možete uzeti dodatke ribljeg ulja za povećanje razine omega-3 masnih kiselina.

Nositi rukavice preko noći
Nošenje rukavica preko noći će poboljšati cirkulaciju u vašim rukama i jednostavno olakšati bol. Nošenje rukavica također će spriječiti ukočenost i oticanje u vašim rukama.

Dodajte agrume u svoju prehranu
Vitamin C je ključan za pravilno formiranje hrskavice i također se bori protiv slobodnih radikala u tijelu. Da biste povećali razinu vitamina C u tijelu, trebali biste jesti agrume poput limuna, limete i narandže.

Kao što vidite, artritis ne mora biti neizlječiv- samo pokušajte neke od ovih prirodnih lijekova i biti ćete bez boli.

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja