Ishranom do lepe kože

Naivno je smatrati da će sve bore nestati ako samo promenite način ishrane ali isto tako ne treba očekivati da ako jedete šta god poželite ili se nepravilno hraniti da se to neće odraziti pre svega na generalno zdravlje pa samim tim i na kožu. Ono što jedete se odražava na ceo organizam, tako i na kožu pa je preterano očekivati da će vam koža izgledati sveže ako koristite najsavremenije kreme sa gomilom vitamina i supstanci koje je hrane uz nepravilnu ishranu, one nisu dovoljne, potrebna je i zdrava ishrana.

Namirnice koje usporavaju starenje se može uopšteno svrstati u dve kategorije – antioksidansi i ulja. Najvažniji je vitamin C koji je potreban za stvaranje kolagena. Kolagen ojačava mnoge delove tela kao što su mišići, krvne sudove a nalazi se u dermalnom sloju kože i čini kožu elestičnom.

Drugi antioksidansi koji pomažu koži (zbog toga što sadrže vitamin C koji daje tonus tkivima) je grožđe i borovnice. čaša crnog vina takođe sadrži antioksidanse koji učvršćuju kožu isto kao i raznoliko sveže voće bogato vitaminom C.

Kolagen i druge supstance pomažu pomaže u održavanju strukture i krvnih sudova i kože. One omogućavaju kako ojačavanju tkiva tako i ojačavanju intercelularni prostor. Omogućuju smanjivavaju broja slobodnih radikala što automatski sprečava oštećenja koja oni nanose ćelijama. Slobodni radikali potiču od zagađenja preko toksičnih supstanci u namirnicama do dima iz cigareta..

Slobodni radikali oštećuju ćelije što se odražava na oštećenje tkiva i vremenom sve više ispoljava sa starenjem. Tako kao posledica izloženosti sunca najstarije izgleda lice i ruke. Antioksidansi štite ćelije i tkiva pored drugih i ovih osetljivih delova tela.

Omega-3 masne kiseline kojih najviše ima u ribama i lanenom semenu kao i omega-6 masne kiseline kojih ima u kvalitetnom maslinovom ulju, avokadu, koštuničavom voću neguju kožu. Ove esencijalne masne kiseline čine ćelije jedrim što se odražava na kožu tako što postaje mekša i manje podložna sušenju.