Oprezno tokom praznika!

Bliže se Novogodišnji praznici, obilje jako začinjene hrane, duge sedeljke, kombinovana sa smanjenom fizičkom aktivnošću u zimskim mesecima doprinose sve širem struku.

Obilni obroci i, za mnoge ljude redovni posle dužeg perioda, otežavaju varenje. Stvari postaju još gore kada, zbog gorušice (jedna od prvih posledica prejedanja), posežemo za digestivima koji blokiraju hidrohloričnu kiselinu, inače neophodnu u procesu razgradnje proteina. Upravo zbog toga, eksperti savetuju uzimanje digestiva na bazi biljnih enzima u toku ili nakon obroka. Osim toga, čaj od nane (ili pepermint tinktura), popijen nakon obroka, pospešuje produkciju želudačnih sokova i, na taj način, poboljšava proces varenja. Prema kineskoj medicini, najbolji stimulans za varenja jeste gorka hrana ili lekovito sredstvo (poput korena gencijana) jer to stimuliše rad jetre, žučne kesice i proizvodnju žuči. Ipak, ako imate čir, umesto toga probajte sok od kupusa. On će ublažiti tegobe osnovne bolesti koje mogu da budu još izraženije usled konzumiranja velikih količina hrane i alkoholnig pića. Ove taktike naročito su od pomoći osobama koje su sklone nadimanju stomaka.

Gorušica i nadutost stomaka najčeće su posledice konzumiarnja obilnih obroka i jake, masne hrane najefikasnije je razmutiti pola kašičice sode bikarbone u pola čaše obične vode. Ovaj rastvor uspostvalja pH ravnotežu želuca i omogućava normalan tok varenja.

Saveti koji vas mogu učiniti umerenijim:

– Uživajte u hrani i zabavi, ali između slavlja držite se uobičajenog režima ishrane.

-Usporite! Sporo žvaćite i uživajte u svakom zalogaju! Tako ćete osetiti pravu aromu hrane i, još bitnije, poješćete mnoge manje.

-Ako se (ipak!) prejedete, nemojte preskakati doručak. Učinite li to, osetićete veliku glad i pojačanu želju za hranom tokom celog dana.

-Pokušajte da se od izobilja na trpezi u vašem tanjiru nađe pretežno povrće a proporcionalno manje kalorična hrana .

Držite finansije pod kontrolom

Kada analizirate protekle praznike, u kontekstu onoga što ih je obeležilo, velike su šanse da pokloni neće biti prva stvar na koju ćete pomisliti. Tako bar tvrde psiholozi! Najčešća prisećanja odnose se na komunikaciju sa drugima i prijatne trenutke. Zato, ove godine pokušajte da promenite nešto u ovoj sferi. Pre praznika otvoreno razgovarajte sa članovima porodice i prijateljima o tome šta biste voleli da dobijete, kao i o tome šta oni zaista žele. Ova, pretpraznična taktika predstavlja dobru osnovu za izgradnju boljih odnosa i obično završava razgovorom o manje skupim poklonima koji imaju stvarnu vrednost za onog koji ih prima. Uz potreban stepen komunikacije i malo mašte poštedećete mnoge velikih troškova ili dugova i kreirati sreću za sve. Nekoliko predloga:

-Kupite poklone samo deci!

– Potrošite samo onoliko koliko možete- i poštedite sebe nepotrebnog stresa ili griže savesti!

– Izađite sa prijateljima u šetnju na piće ili večeru, umesto razmenjivanja poklona.

– Prekinite reciprotit! U bespoštednom utrkivanju u kupovini što boljeg i vrednijeg poklona, ljudi često gube i nerve i novac. Zato, da kupovina poklona ne donosi previše frustracija, izaberite nešto simbolično ili nešto što nema materijalnu već duhovnu vrednost (možda neki lep gest!)
Ukoliko spazite poklon koji ne možete da priuštite, sačekajte bar 20 minuta. Psiholozi kažu da je u slučaju kupovine, kao i kod poriva za jelom, pićem ili kockanjem, potrebno da prođe neko vreme pre nego što se želja za njim prirodno ne potisne.

– Ne odlazite u kupovinu kada ste umorni ili gladni, jer ste, u takvim situacijama, skloniji impulsivnom reagovanju.