Istina o vitaminima

Svake godine se troši velika količina novca na suplemente vitamina, ali da li oni imaju tako jak pozitivan efekat na zdravlje? Mnogi smatraju da su oni dobri u preventivi mnogih bolesti ili čak da mogu da spreče neke ozbiljne bolesti kao što su bolesti srca i rak. Drugi tvrde da uzimanjem velikih doza nekih vitamina u nekim slučajevima može da bude štetno. Šta su onda prave činjenice?

Vitamin C najpopularniji od svih vitamina

Pre skoro 40 godina, jedan od najvećih naučnika 20-tog veka, Linus Pauling, dvostruki dobitnik Nobelove nagrade, napravio je revoluciju u shvatanju uloge vitamina za ljudsko zdravlje. Tvrdio je da uzimanjem velikih doza vitamina C može da se spreči čak i izleči uobičajeni grip i da kada bi svi pratili njegov savet grip bi mogao da se iskoreni. U to vreme su već mnogi naučnici odbacili ovu teoriju kao šarlatanstvo, ali je vitamin C postao u narodu toliko popularan da je dao zamaha farmaceutskoj industriji. Poslednji naučni radovi dokazuju da je ovaj veliki čovek pogrešio, vitamin C ne može da bude preventiva da se neko ne razboli od gripa, ipak olakšava simptome i ubrzava proces ozdravljenja.

Čak iako velike doze vitamina C ne sprečavaju da s neko razboli od gripa, neki tvrde da još uvek nudi mnoge druge koristi za zdravlje. On je jedan od vitamina koji pripadaju grupi nazvanoj anti-oksidansi, za koje neki smatraju da mogu da spreče bolesti kao što je rak, Alchajmerova bolest ili oboljenja srca.

U 2004-toj godini se tvrdilo da bi ljudima mogao da nedostaje drugi po redu od najpopularnijih vitamina koji spada u grupu antioksidanata – vitamin E i promovisalo se uzimanje suplemenata vitamina E.

Dok mnogi eksperti tvrde da je uzimanje čak i većih doza vitamina C i E bezbedno, postoji evidencija da jedna forma drugog uobičajenog vitamina, Vitamina A, bi mogla da bude povezana sa osteoporozom.

Novija istraživanja su potvrdila da uzimanjem većih doza vitamina iz grupe antioksidanata povećava rizik od srčanog udara. Ukoliko se dnevno uzima 800 internacionalnih jedinica vitamina E (duplo više od preporučene doze), 25mg beta karotena – koji formiraju vitamin A (što je 4 puta veća količina od preporučene) i 100gr selena (što bi bila udvostručena doza od preporučene), višestruko se uvećava rizik od srčanog udara.

Pušači koji uzimaju velike doze vitamina A uvećavaju rizik od oboljevanja od raka pluća, ljudi koji imaju polipe na kolonu ukoliko uzimaju veće doze vitamina E povećavaju rizik od oboljevanja od raka creva. Ovo se objašnjava time da ćelije raka uzimaju antioksidante i skladište ih u zidovima svojih ćelija kao zaštitu od imunog odgovora sopstvenog organizma koji želi da ih uništi. Tako antioksidansi štite ćelije raka kako ih ćelije imunog sistema ne bi uništile.