Ekcem

Ekcem je zapaljenski proces na koži. Reč ekcem potiče od stare Grčke reči koja ima značenje prekuvan, što je otprilike osećaj na koži koji se javlja usled ekcema. Ekcem se u proseku javlja na jedno dete od petoro i jednog odraslog od desetoro.

Simptomi
Koža koju zahvati ekcem je crvena, suva, hrapava, prati je svrab a nekada i bol. Može se javiti na koži bilo kog dela tela ali se najčešće pojavljuje na koži laktova i zglobova ruku, kolenima a kod beba na obrazima.

Kako olakšati simptome?

1. Nemojte se češati

2. Smanjite stres

3. Izbegavajte sve na šta sumljate da potstiče pojavu ekcema kod vas

4. Mažite mesto koje je zahvatio ekcem hidratantnim kremama

5. Koristite lekove koje vam je lekar preporučio

Različiti tipovi ekcema

Postoje dva glavna tipa ekcema – atopičan (dečiji ekcem) i kontaktni. Mnogo češći tip je atopičan ekcem. Najčešće se razvija u detinjstvu, ponekad odmah posle rođenja. Ovakav tip ekcema se pojavljuje u nekim porodicama i mnogo je češći kod onih koji u porodici imaju takođe neka alergijska oboljenja kao što je astma, polenska groznica. Koža izgleda suvo, perutavo, crveno a glavna osobina kojom se razlikuje od ojeda je hrapava koža koja može da luči i stvara krastu.

Kontaktni ekcem se mnogo češće javlja kod odraslih. Javlja sa u kontaktu sa nečim na šta je osoba alergična npr. na nikal ili usled iritiranosti kože npr. detrdzentima. Mnoge supstance mogu da izazovu kontaktni ekcem, npr. sapuni, parfemi.

Manje učestali tip ekcema je seboroični ekcem, koji zahvata vlasište i obrve a ispoljava se kao intenzivno perutanje, kao i diskoidni ekcem koji stvara kružne fleke.

Šta pogoršava ekcem?

Mnogi ljudi koji pate od ekcema smatraju da neki prouzrokovači čine da se njihov ekcem pogorša uključujući:

– emocionalan i fizički stres

– menstrualno krvarenje kod žena

– bolest

– neke namirnice

– vremenske promene

Teško je sprečiti pojavu ekcema ali je važan sastavni deo njenog lečenja izbegavanje izazivača.

Skorašnja studija je pokazala da na pogoršanje ekcema utiče bakterija Staphylococcus aureus, koja inače normalno živi na koži. Češanjem se prave ogrebotine na koži koje omogućuju ovim bakterijama da kroz njih prodru u dublje slojeve kože i iritiraju je.

Kako se ekcem tretira?
Konvencionalni lekovi za ekcem uključuju kreme i tinkture koje omekšavaju kožu, kortikosteroidnim kreme, antihistaminime, vitamin E i antibiotske kreme.

Ukoliko češete suvu kožu na mestu gde se pojavio ekcem i ostavite je ne tretiranom ona postaje sve tanja, može se lako iritirati i loše izgleda. Iako se ekcem ne može lečiti kremama se postiže da koža ostane zdrava i da izgleda dobro.

Najvažnije je omogućiti da se koža koja je zahvaćena ekcemom ne isušuje, što se postiže hidrantnim kremama i kremama kojima se omekšava koža. Kada koža zahvaćena ekcemom počne da svrbi namažite neku od ovih krema umesto da se češete.

U narodnoj medicini ekcem se leči lekovitim biljem, mastima, tinkturom, eteričnim i biljnim uljima, pijenjem kvasca, glinom, dieto-terapijom, detoksikacijom celog organizma (naročito krvi, limfe, creva i jetre), vitaminom A, C, E i B kompleksom, cinkom i petroleom.
Preporučuje se reducirana i selektivna dieta – kuvana bela riba (s dosta peršuna, belog luka i maslinovog ulja), kvasac ( 1 kafena kašičica kvasca se razmuti u 1 dl mlake vode sa jednom kafenom kašičicom šećera, pije se kada počne vrenje.

Zabranjeno je: rafinirani šećer, aditivi, jaki začini, kafa, alkohol, žitarice, soja i jaja. Te namirnice ne treba uzimati barem mesec i po dana kako bi lečenje bilo što uspešnije. Za detoksikaciju najbolji je čaj od sene ili kompot od suvih smokava i šljiva što treba uzimati 2-3 puta na dan, a pomaže i gladovanje od 1-3 dana uz uzimanje većih količina tečnostie.

Protiv svraba koža se ispira čajem od korena čička, listova koprive, listova alfije, cveta kamilice i lista pelina. Kod hroničnog ekcema čajem od listova oraha, hrastove kore i od listova koprive.