Izbor destinacije za letovanje sa bebom

Ove godine o destinaciji za letovanje razmišljamo ranije.

Do sada smo odluku donosili sedam ili deset dana pre samog polaska na put. Išli smo uglavnom na grčka ostrva. Zato nam nije bilo važno u kom smo mestu. Negde se samo stacioniramo pa onda uživamo u istraživanju plaža. U smeštaj se vratimo kasno uveče.

Sada je stigla beba i vreme je da naša letovanja budu mirnija.

Priznajem, viđala sam ljude na ostrvima koji su bebe od nekoliko meseci vozikali od plaže do plaže na 40 stepeni. Ne znam da li je to dobro ili ne, ali sam sigurna da ni bebi ni roditeljima nije prijatno.

Ipak sam za jednostavniju varijantu – plaža, smeštaj, šetnja. Zato je pred nama važno pitanje: 

Kako izabrati destinaciju za letovanje sa bebom?

 

Pre nekoliko godina bili smo na Sitoniji i sećam se da sam se baš lepo odmorila. Našli smo smeštaj u Kalamiciju i obišli neke okolne plaže. Prijao mi je mir, odlazak na plažu u svitanje i tihi zalasci sunca.

Tada smo svratili i u Toroni. Palo mi je na pamet da je to mesto prijatno za porodice sa bebama ili mlađom decom.

Videla sam da se smeštaj može pronaći blizu plaže koja je lepa, peščana i dugačka.

Tu su i predivne visoke palme koje prave prirodni hlad. Restorana i prodavnica je sasvim dovoljno. Dakle, Toroni je ušao u užiu izbor mesta za letovanje sa bebom.

Međutim, ovakve odluke ne donosim “na prvu loptu”. Zato sam pitala drugarice koje već godinama putuju sa svojim mališanima. I najbolje od svega je što su letovale u različitim regijama Grčke.

Evo šta su mi rekle:

Tanja, već godinama sa decom letuje na Sitoniji.

Vurvuru, posebno Karidi beach. Pesak, plitka voda i borova šuma koja stvara prirodni hlad. Savršeno za bebe.
Nikiti, jer ima prelepo šetalište pogodno za kolica i lep prilaz plažama.
Lagomandra, najdivnija plaža, sa sitnim šljunkom koji se ne lepi za telo i veeeelikom borovom šumom u kojoj bebe prespavaju ceo dan.
Metamorfozis, lepo i mirno porodično mesto.
Toroni, sa divnim plažama, ali mislim da ima malo hlada.
Možda Psakudia? Ima svega po malo, šarena je i čudnjikavog rasporeda. Ali može da bude interesantna u određenim delovima.
Neos Marmaras je malo nezgodan za kolica, jer je sav u brdima.”

Marija, voli regiju oko Soluna.

Stavros i Asprovaltu bih preskočila za letovanje sa bebom. Zato što su vrlo vetrovita mesta, ali su zato super za decu od 2 godine pa naviše. Imaju puno zanimljivog sadržaja, parkića i igrališta.
Jerisos nije toliko vetrovit, ali je put do njega posle Stavrosa vrlo krivudav. Izbegavala bih ga ukoliko beba/dete nije ljubitelj vožnje. Možda bih izabrala Neu Kalikratiju. Nije vetrovita, a blizu Soluna.”

Marina, za letovanje sa bebom bira ostrva.

Putovanje avionom sa bebom je dobro zato što se brzo stigne i udobno je. Lako je uskladiti put sa hranjenjem. Važno je da je smeštaj blizu plaže. Nama je na Krfu bio dalje, pa je bilo malo maltretiranja. Ne toliko za dete, koliko za nas. Stvarno se umoriš i nemaš utisak da si na odmoru. Sledeće godine letovali smo na Kritu. Smeštaj je bio bukvalno na plaži i to je odmor! On je bio stariji  pa je i zbog toga bilo lakše.
Sve je stvar organizacije. Neko kad ide na more, putuje duže, tamo sprema hranu i lepo se provede.
To su moji utisci. Sa detetom se uvek umoriš. Nema više onog pravog odmora. Ali eto, postoje neki načini da sebi olakšaš, ako možeš.”

 

Priznajem da su mi drugarice stvorile male dileme. Zato ćemo sada izbor destinacije za letovanje sa bebom malo da proširimo.

Razmislićemo i ponovo pogledati ponudu. Mada, nema baš mnogo vremena. U lepim mestima dobar smeštaj ljudi vrlo rano rezervišu i zato ne treba čekati.

U svakom slučaju, mislim da su ovo slatke muke. Treba uživati u planiranju odmora sa porodicom.

Koje mesto biste vi izabrali za letovanje sa bebom?