IZNENADIĆETE SE: Evo šta se dogodi kada ne jedete meso godinu danaLjudi se odreknu različitih stvari u okviru novogodišnjih odluka. Ukoliko ne možete zamisliti život bez čokolade ili čašice nekog pića za vikenda, onda razmislite o ukidanju mesa iz vašeg jelovnika. Stručnjaci poručuju da ćete imati niz zdravstvenih beneficija, a i da ćete dati mali doprinos klimatskim promenama, piše klix.ba.

Međutim, da li je pametno 100% ukinuti meso u ishrani? Naravno da nije, možemo ga umanjiti ali definitivno ne treba u potpunosti prestati sa konzumacijom mesa.

nema-mesa

1. Gubitak težine

Prosečna osoba može izgubiti 4,5 kilograma kada prekine jesti meso. Ovo se tvrdi u istraživanju koje je urađeno na koledžu medicine u okviru Univerziteta George Washington u SAD-u. Istražitelji su analizirali 15 studija koje su urađene na području Evrope i Amerike te su otkrili kako dijete koje su bazirane na povrću imaju efekta iako ne vežbate.

2. Manji rizik od srčanih oboljenja

Vegetarijanska dijeta smanjuje holesterol i pritisak.

3. Dijabetes

Studija je otkrila da osobe koje sedmično konzumiraju sve vrste mesa imaju 29 posto veću šansu da dobiju dijabetes za razliku od vegetarijanca.

4. Rak

Svetska zdravstvena organizacija klasificirala je obrađeno meso kao kancerogeno pa su salama i slanina u kategoriji sa cigaretama i zračenjem. Ovo se posebno odnosi i na crveno meso.

5. Promena crevnih bakterija

Studija koju je radio Univerzitet New York otkrila je kako vegetarijanci imaju više zaštitnih vrsta crevnih bakterija od onih koji jedu meso.

6. Bolji osećaj nakon vežbanja

Ako vas mišići nakon vežbanja bole jedan od razloga je možda to što jedete meso, odnosno teška proteinska dijeta. Otpuštanje mlečne kiselina usporava oporavak i izaziva bolove.

7. Bolje se osećate generalno

Milijarder Richard Branson kazao je da se nakon što je prestao jesti meso počeo osećati zdravije i aktivnije. Autor bloga No Meat Athlete Matt Frazier kazao je kako je nakon odluke da postane vegetarijanac počeo brže trčati, više je jeo ali je bio u formi, te je otkrio novu hranu koju voli.

Izvor: klix.ba