Jako slani znoj i neobičan oblik nokta u djeteta mogu biti znakovi po život opasne nasljedne bolesti

Foto: Pexels, ILustracija

TIPIČNI ZNAKOVI

+
AAA

Jako slani znoj i neobičan oblik nokta u djeteta mogu biti znakovi po život opasne nasljedne bolesti

Autor: T. Š.

Cistična fibroza je po život opasna nasljedna bolest egzokrinih žlijezda. Ona narušava naš dišni sustav, probavni sustav, reproduktivni sustav te utječe na žlijezde znojnice. Oboljeli muškarci su u pravilu sterilni, dok žene teže zatrudne. Trudnoća je moguća, ali uvijek predstavlja dodatni rizik za organizam.

S produljenjem života raste opasnost od malignih bolesti, tj. tumora. Riječ je o kroničnoj bolesti koja iznutra “izjeda” organizam, navodi prof. dr. sc. Duška Tješić-Drinković, dr. med., specijalist pedijatar, subspecijalist gastroenterolog opisala je tipične znakove ove složene bolesti kroz uzraste, od dojenačke do odrasle te time pomaže razaznati prve simtpome kako bi se što prije reagiralo i krenulo s terapijom.

Simptomi u dojenačkoj dobi

Kao prvi simptom navodi mekonijski ileus, pojavu kad dijete ne može izbaciti svoju prvu stolicu, a kao drugi dugotrajniju novorođenačku žuticu. Uz to navodi da oboljelo dojenče učestalo jede, te se ponaša kao da ima grčeve u trbuhu.

Kao izrazito karakterističan simptom navodi izrazito slani znoj djeteta i pojačano znojenje. Osim što je povećana sklonost dehidracij i poremećaju elektrolita koji je uzrokom novih simptoma kao što su klonulost, povraćanje, bolovi u mišićima, navodi da se već u prvim mjesecima mogu javiti simptomi dišnog sustava koji su posljedica guste sluzi.

Simptomi u školskoj dobi

Dijete školske dobi primjetno će jesti više od vršnjaka, no bez jednakog napretka u odnosu na vršnjake. Oboljelu djecu mogu mučiti nadutost, vjetrovi te obilnije ili meke stolice, a nerijetko i bol u trbuhu. Kašalj je u ovoj dobi konstantan, te su često uočljive i promjene na rendgenskoj snimci pluća. Često se u iskašljaju nađe bakterija zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus). I dalje je pojačana sklonost dehidraciji i metaboličkom poremećaju tijekom povišene tjelesne temperature, za vrijeme velikih vrućina ili kod proljeva. Dijete se brze umara, a još jedan od simptoma su i nokti. Naime, kao znak kronično smanjene opskrbe tkiva kisikom nastanu tzv. batićasti prsti (izbočeni nokti i zakrivljeni poput stakalca na satu). Učestale su upale sinusa, prisutan je kroničan proljev te pothranjenost, a može doći i do začepljenja crijeva.

Kako dijete raste pogoršavaju se i simptomi ove bolesti, a detaljnije o simptomima ove kronične bolesti pročitajte OVDJE.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


Nevjerojatne prednosti treninga s utezima za žene


SAD JE SVE JASNO

Jeste li primijetili bijele pruge na piletini? Stručnjaci otkrili je li takvo meso sigurno za jelo


TIPIČNI ZNAKOVI

Jako slani znoj i neobičan oblik nokta u djeteta mogu biti znakovi po život opasne nasljedne bolesti


ZA EUFORIJU BEZ SUPSTANCI

IZBACITE KOKAIN IZ ORGANIZMA U ČETIRI KORAKA: Jedna stvar je ključ cijelog procesa

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article