Januarsko proleće: Kako preživeti nagle promene vremena

Meteorolozi za vikend najavljuju temperature i do 15 stepeni, zato se pobrinite da vremenske promene što manje utiču na vaše zdravlje. Posebnu pažnju treba da obrate osobe koje pate od hroničnih bolesti.
Najvažnije je dovoljno unošenje tečnosti, uz nekoliko kapi soka od svežeg limuna

Vremenske promene su fiziološki stres na koji organizam pokušava da se prilagodi. Najosetljiviji na kolebanja temperature su reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici (angina pektoris, visoki krvni pritisak), oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, pre svega, psihoze. Ni fizički i psihički zdrave osobe nisu imune na promene koje se dešavaju u atmosferi, te se kod njih najčešće javljaju simptomi kao što su glavobolja, razdražljivost, nesanica i konstantan osećaj umora.
SAVETI
– Ako ćete veći deo dana provesti na ulici, krećući se, obucite pamučnu garderobu koja upija znoj, laganu jaknu koja ne propušta vetra, udobnu obuću koja može da vas zaštiti i od iznenadne kiše ili snega.
– Hroničnim bolesnicima se savetuje ostanak kod kuće, izbegavanje težih fizičkih aktivnosti, pridržavanje prepisane terapije.
– Ako bioklimatolozi kažu da će u određenom periodu biti ugrožene psihički obolele osobe, upotreba leka za smirenje pre tog perioda omogućiće da se taj period gotovo i ne oseti.

ISHRANA
Najvažnije pravilo ishrane kada je vreme promenljivo glasi: jesti malo i laganu hranu, a na vrhu liste su sveže voće i dinstano povrće.
– Preporučuje se i svakodnevno konzumiranje supe od povrća ili mesa, jer ona daje snagu, više nego šolja kafe, kaže bečki profesor Hademar Bankofer.
– Za krvotok je pri naglim promenama vremena potreban i mikroelement hrom, koji se nalazi u pečurkama, jagodastim plodovima, suvom grožđu.

Krvotok se može stabilizovati ako se jednom dnevno konzumira jedan kiseli krastavac ili jedno parče integralnog hleba namazano senfom, jer mineralni sastojci iz krastavca i ulja iz senfa daju snagu.

– Ženama je posebno potrebno gvožđe koje se može naći u kaši od jabuke, peršunu, sitnom luku, dinstanom grašku i semenkama bundeve, a kao glavno jelo Bankofer preporučuje kuvani krompir koji se kuva sa grančicom nane.
– Kao najvažnije, Bankofer navodi dovoljno unošenje tečnosti, uz nekoliko kapi soka od svežeg limuna.