Jogurt protiv neprijatnog daha

Ako ste probali pepermint, osvežavajuće i dezinfekcione vode za usta, razne paste za zube ali vam je dah iz usta još uvek neprijatan možda treba da preskočite nešto od preteranih mera higijene i pozabavite se ishanom.

U maloj studiji, koju su preduzeli japanski naučnici, ispostavilo se da se svakodnevnim unošenjem jogurta smanjuje količina sastojaka u ustima koji su glavni krivci za neprijatan miris iz usta.Takođe smanjuje naslage – plak na zubima i sprečava gingivitis.

Zadah iz usta prouzrokuju anaerobne bakterije, koje žive na sluzokoži usta (najviše ispod jezika) i proizvode isparljiva sumporna jedinjenja, jedan od njih vodonični sumpor daje dahu neprijatan miris koji potseća na pokvarena jaja.

Grupa naučnika iz Japana je došla na ideju da prouči dejstvo jogurta, zbog njegovog efekta na sprečavanje gastrointestinalnih problema i indikacije da smanjuje verovatnoću zubnih kvarova, što ih je navelo na pomisao da je jogurt dobar uopšte za oralno zdravlje.

U studiji je učestvovalo 24 dobrovoljaca, svi su dobili indentične instrukcije o higijeni zuba, načinu ishrane i uzimanju medikamenata. U početnoj fazi studije, učesnici su zamoljeni da ne konzumiraju jogurt i proizvode koji sadrže laktobacil, kao što je sir i zakišeljeno povrće.

Tokom druge faze, uzimali su 90g jogurta, dva puta dnevno. Tokom istraživanja od svake osobe su sakupljani i čuvani uzorci pljuvačke i naslaga sa i ispod jezika i merena je koncentracija isparljivih sumpornih jedinjenja. Ova merenja su pokazala da se posle 6 nedelja uzimanja jogurta količina vodoničnog sumpora smanjila za 80%. Tako su došli do zaključka da 2 jogurta dnevno deluju u borbi protiv neprijatnog daha iz usta.

Pored ovoga takođe je utvrđrno da su se smanjila zubne naslage i nestao ili ublažio gingivitis, posle faze konzumiranja jogurta upoređeno sa početnim stanjem u ustima i tokom faze ne konzumiranja jogurta. Broj bakterija u ustima je ostao isti.

Objašnjenje ove teorije bi moglo da bude da se usled uzimanja jogurta neke vrste bakterija koje stvaraju neprijatan dah zamenjuju dobrim vrstama koje se nalaze u jogurtu.