Ciste na janicima

Jajnici kod žena imaju dve funkcije da stvaraju zrela jajašca i proizvode hormone. Sadrže nezrela jajašca koja se razvijaju i sazrevaju tokom perioda polne zrelosti žene sve do menopauze. Svakog meseca sazri jedno, retko dva jajašca koji se odvajaju od jajnika i nalaze svoj put do Falopijeve tube, gde može da bude oplođeno ako do njega dospe spermatozoid.

Druga uloga jajnika je stvaranje ženskih hormona estrogena i progesterona.

Ciste se mogu razviti unutar jajnika, one predstavljaju šupljine ispunjene tečnošću, čvrstom materijom ili kombinacijom obe i skoro su uvek benigne. Mogu se razviti tokom jednog meseca , a mogu da se rasprsnu i same od sebe nestanu ali kada dostignu veće razmere retko kad nestaju same.

Kakvi su simptomi kod ciste na jajnicima?

Većina žena koje imaju cistu ili ciste na jajnicima nemaju nikakve simptome pa su nesvesne njihovog prisustva. Može pojaviti bol u donjem delu stomaka ukoliko cista pukne, uvrne se ili se javi krvarenje unutar ciste. Ukoliko je cista velika može da vrši pritisak na bešiku ili creva, pa stvara nelagodnosti (češće mokrenje i bol u stomaku) kao i bol tokom seksualnog odnosa.

Ovarijalne ciste često daju simptome nekih drugih oboljenja ili stanja utičući na organe smeštene u karlici. Nekada simptomi ciste na jajnicima mogu u stvari da budu rani simptomi raka jajnika. Ipak su ciste česte kod žena između 30 i 40-te godine života, dok je rak jajnika retko oboljenje od koga oboljevaju žene preko 50-te godine života.

Dijagnostikuju se pregledom ultrazvukom i ginekološkim pregledom (veće ciste). Lečenje zavisi od veličine ciste, da li se nalazi samo na jednom ili oba jajnika, od neugodnosti koju nosi i starosti žene. Ukoliko sama ne nestane tokom nekoliko meseci ginekolog može da predloži otklanjanje ciste. Ciste se često otklanjaju laparaskopijom, mada se sve ciste ne mogu ukloniti na ovaj način.

Ukoliko je potrebno da se otkloni čitav jajnik to ne utiče na normalan menstroalni ciklus i proizvodnju hormona.