Johan Hajle-Selasije, čovek koji traži fosile

Johan Hajle-Selasije, čovek koji traži fosile 1Foto: Wikipedia

Neki od njih su značajni zbog svojih nesvakidašnjih otkrića, neki su skrenuli pažnju na goruća pitanja, a neki su tu zbog svog kontroverznog i nesvakidašnjeg pristupa nauci.

Kada je prilikom istraživanja jedne lokacije na severu pustinje u Etiopiji u februaru 2016. ugledao okrugli predmet širine grejpfruta, paleoantropolog iz Klivlendskog muzeja prirodne istorije u Ohaju uzviknuo je „O, Bože, ovo je nešto važno“.

I bilo je. Fosili koje je pronašao Hajle-Selasijeov tim formiraju lobanju ranog hominina, a procenjuje se da je ona stara oko 3,8 miliona godina.

Pripada vrsti koja se zove Australopithecus anamensis, i koja je ujedno i najstariji poznati ljudski srodnik. Lobanja je dobila ime MRD i otkrivena je svetu ovog avgusta.

Johan Hajle-Selasije, čovek koji traži fosile 2

Ona je i prvi pogled na lice zagonetnog čovekovog rođaka, koji je prethodno bio poznat sa samo nekoliko fragmenata kosti.

Paleoantropolozi su impresionirani ovim uzorkom, i neki kažu da je njen rival samo Lusi, 3,2 miliona godina stari skeletni fosil vrste Australopithecus afarensis. Hajle-Selasije se inače smatra jednim od najtalentovanijih istraživača fosila.

Tokom višegodišnjeg rada na projektu Voranso-Mil, pravoj riznici istorije u centralnom regionu Afar u Etiopiji, gde je inače i pronađena poznata Lusi, ovaj paleoantropolog je pronašao pravo malo bogatstvo.

Na tom mestu se nalazi mnogo fosila hominina iz Pliocenske epohe.

Hajle-Selasije je važan i zato što je jedan od prvih etiopijskih paleoantropologa koji je predvodio važne i velike projekte u svojoj zemlji – u kojoj su do skoro tu ulogu imali strani naučnici. Ipak, od svih svojih otkrića, ovaj paleoantropolog najviše voli MRD.

Zato i ne čudi što se baš to ime nalazi na registracionim tablicama njegovog automobila.

Hajle-Selasije sada planira da se vrati u pustinju i pokuša da pronađe ostatak skeleta.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Original Article