Zašto treba obratiti pažnju na jak apetit psa

Zašto treba obratiti pažnju na jak apetit psa 1Foto: Pixabay/User2014

Iako postoje razlozi za pojačan apetit koji su rezultat izmenjenih uslova života ili nekih poremećaja u ponašanju, ekstremna glad najčešće predstavlja simptom prilično ozbiljnih zdravstvenih problema, koji traže brzu reakciju vlasnika i veterinara, piše Petface.net.

Dijabetes

Psi koji zbog poremećaja u radu pankreasa imaju dijabetes melitus po pravilu pokazuju znake povećanog unosa vode i hrane. Kod dijabetesa tip I javlja se apsolutni nedostatak insulina, a kod tipa II neadekvatan odgovor ćelija na insulin koji se proizvodi.

Oba stanja sprečavaju mišiće i druge organe da pretvaraju glukozu u energiju pa se javlja višak šećera u krvi (hiperglikemija). Prvi simptomi koji mogu da ukazuju na dijabetes su povećan unos vode i hrane, a s obzirom da se radi o teškom oboljenju, treba što pre potražiti pomoć veterinara.

Upalni procesi u crevima

Razlog zbog kojeg je vaš pas stalno gladan može biti i to što njegov organizam ne apsorbuje sve hranljive sastojke. Upalna bolest creva (IBD) karakteriše se neverovatno velikim apetitom kod ljubimca s jedne strane i konstantnim gubitkom telesne mase i mršavljenjem s druge strane.

Smatra se da problem nastaje kada crevne resice zbog izumiranja ili nekog infektivnog razloga izgube sposobnost da izvlače hranljive sastojke iz hrane koju je pas pojeo. IBD je karakterističan za pse u starijoj dobi, ali se može pojaviti u bilo kom delu života ljubimca. Ova bolest zahteva veliku pažnju vlasnika i veterinara u izboru terapije kao i hrane koja se obezbeđuje obolelom psu.

Intestinalni tumori

Postoji nekoliko vrsta tumora koji mogu nastati u gastrointestinalnom traktu pasa. Oni uglavnom napadaju stomak i creva. Najčešći su adenokarcinomi i leiomiosarkomi. S obrizom na to da utiču na apsorpciju hrane, oni izazivaju i veliko povećanje apetita obolelog ljubimca.

Hipertiroidizam

Ova bolest nastaje zbog povećane produkcije hormona tiroksina iz štitne žlezde. U normalnim uslovima, ovi hormoni održavaju procese koji se odvijaju unutar ćelija psa. Kada dođe do prekomerne produkcije tiroksina, procesi u ćelijama i organizmu psa se drastično ubrzavaju, što dovodi do pojačanog metabolizma.

Posledica toga je brže trošenje energije, a to dovodi i do povećane potrebe za unosom hrane kao izvora energije. Srećom, hipertiroidizam nije toliko čest kod pasa (češći je kod starijih mačaka) ali ukoliko vaš pas pokazuje ekstremnu glad, bilo bi dobro da vaš veterinar i ovo oboljenje stavi na listu diferencijalne dijagnoze.

Zašto treba obratiti pažnju na jak apetit psa 2
Foto: Pixabay/Szcstms

Starost

Godine života vašeg ljubimca same po sebi, po pravilu ne utiču na povećanje apetita, pogotovu ne ekstremno. Čak bi se moglo reći da sa godinama njihov apetit slabi jer im više nije potrebna velika količina energije zbog smanjene fizičke aktivnosti koja prati godine života.

Međutim, ukoliko se ipak jave znaci povećanog apetita treba biti krajnje obazriv jer to može biti znak nekih od prethodno pobrojanih razloga i problema. Stari psi po pravilu zahtevaju pojačanu pažnju vlasnika, pa se držite pravila da svog starog ljubimca bar dva puta godišnje odvedete na sistematski pregled kod veterinara.

Neadekvatna hrana

Relativno jednostavan problem kod povećanog apetita pasa može biti i neadekvatna hrana koja mu se daje. Naravno, izraz adekvatna hrana je veoma širok i kompleksan pojam. Vrsta i sastav hrane treba da budu prilagođeni rasi, veličini, uzrastu i životnim uslovima.

Sigurno je da nutritivne, ali i količinske potrebe jednog maltezera koji živi u kući i gotovo ne izlazi iz ruku vlasnika i nekog lovačkog psa koji dnevno pretrči više desetina kilometara nisu iste.

Mnogi vlasnici biraju hranu za svoje pse po ceni, a ne po kvalitetu koji podrazumeva odgovarajući sastav koji će zadovoljiti potrebe ljubimca. U okolnostima kada se daje hrana koja nije dovoljno bogata sastojcima koji obezbeđuju adekvatan nivo energije nije čudno da pas pokazuje potrebu da jede količinski više hrane.

Posavetujte se sa veterinarom ili stručnjakom za ishranu, korigujte ishranu i ukoliko nema nekih medicinskih razloga za ekstremnu glad, problem će biti vrlo brzo rešen.

Original Article