“Jučer mi je otkriven rak do*ke, ovo je bio jedini simptom i morate ga vidjeti “

Ovo može biti i prirodna asimetrija dojki, koju gotovo svaka žena ima.  Ali kada dojka počinje značajno mijenjati oblik, to može upućivati na abnormalne promjene u tkivu dojke. Ako primijetite takve promjene, potražite savjet liječnika što prije.

Image result for rak dojke

Iritacija kože ispod dojke

Može značiti alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikal. Također, ovo je simptom upale na koži koja je česta kod žena s većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje, a u kombinaciji sa znojenjem može izazvati upalu.

Kvržice na aureoli

U pitanju su prirodne promjene na bradavicama. Sitne kvržice na areoli su završeci mliječnih žlijezda. One se tijekom menstrualnog ciklusa mogu povećati i postati puno izraženije. Ali, ako primijetite jednu ili više neobično izraženih kvržica, to može biti znak ciste na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolirati. Promjene unutar dojke, posebno one koje se mogu vidjeti golim okom ili napipati, treba odmah prijaviti ginekologu.

Pojava dlačica na dojkama

Najčešće je u pitanju reakcija na preparate ili lijekove koji sadrže testosteron, muški hormon, ali može biti i znak sindroma policističnih jajnika.

Svrbež bradavica

Može upućivati na alergijsku reakciju na preparat za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Novi grudnjak, obavezno operite prije prvog nošenja.Svrbež može označavati i skori dolazak menstruacije, dok ponekad upućuje na hormonalne promjene u organizmu. Tu je i svrbež kao simptom raka bradavica. Ako dolazi uz druge druge simptome, poput ljuskave i vrlo suhe kože bradavica i žućkastog ili crvenkastog iscjetka, može upućivati na tumor.

Image result for rak dojke

Crvenkasti iscjedak iz bradavice

Može upućivati na benigni tumor, koji može nastati u mliječnom kanaliću dojke. Svakako je potrebno potražiti savjet liječnika.

Kvrgavo, grudasto tkivo u dojkama

Često upućuje na proširenje mliječnih kanalića – mastopatiju. Riječ je o najčešćoj promjeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promjene prije menstruacije i stres. Međutim, može biti i znak cista (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promjene postaju sve izraženije, posjetite ginekologa.

Kvržica na dojci

Uglavnom je u pitanju cista. Ako je kvržica okrugla i “bježi” pod pritiskom, vjerojatno je riječ o benignoj cisti koja se može pojaviti, a već idućeg ciklusa nestati. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu se napipati ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu postati izraženije prije menstruacije. Imajte u vidu da je ovo i simptom raka dojke. Iako je većina promjena na dojkama vezana za hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smijete zanemariti. Ako pod prstima osjetite masu koja se ne mijenja, odmah odite do ljekara..

Image result for rak dojke

Američki Institut za istraživanje raka, daju savjete kako smanjite rizik od raka dojke.

1. Održavanje zdrave tjelesne težine

Prva stvar koji morate uraditi jeste da održavati  zdravu tjelesnu težinu, da se ne gojimo ali i ne mršamo posebno u menopauzi.

Višak masnog tkiva može da proizvode hemikalije koje podstiču hronične upale, povećavaju nivo insulina u krvi i hormone koji podstiču rast ćelija, što može uzrokovati rak.

2. Redovna fizička aktivnost

Fizičku aktivnost stalno primjenjute u koliko želite da smanjite raka dojke prije i poslije menopauze.

Fiziča aktivnost će vam pomoći u ojačavanju imuniteta, i zdravog tijela!

Stoga svakog dana vježbajte bar 3 minute !

3. Izbjegavajte alkohol

Izbacite alkohol iz upotrebe potvrđeno je da je je kancerogen i da može oštetiti DNK, može povećati nivo hormona u tijelu i podstaći rad estrogena koji, može uticati na pojavu raka.

Čuveni stručnjak koji je ujedno i doktor Anđeline Džoli sa svima je podijelio savjete, kako se čuvaju žene od raka dojke.

– Mnoge žene misle da je rak dojke nasledna bolest. Međutim, ukoliko pitate pacijente koji pate od raka dojke da li je neko u njihovoj porodici patio od ove bolesti – 85 odsto njih će vam reći “ne“, objasnila je.

Image result for rak dojke

 

1. Svakog dana jedite ovo povrće

Fank tvrdi svokod dana treba konzumirati karfiol. brokoli, kupus i prokelj.

2. Jedite bobičaste plodove koji su bogati antioksidansim
Kao što su borovnice, kupine i maline jagode, koje u sebi sadrže antioksidansima i drugim nutrijentima koji štite od raka dojke.

– Verovali ili ne, ovo bobičasto voće čini da ćelije raka počine samoubistvo”, tvrdi Fank.

3. Jedite više kurkume

Ovaj začin je odličan za vaše grudi!

4. Jedite više pečurki

Šamponjoni su bogati nutrijentima koji sprečavaju pojavljivanje raka, te se mogu kostiti i druge vrste gljiva.

5. Koristite običan sapun

Izbegavajte antibakterijske sapune, jer su jako loši za vaše tijelo i smanjuje količinu toksina kojima ste izloženi.