“Kad žena izgubi dostojanstvo”: Ova fotografija rasplakala je mnoge!

69

Majka četvoro djecepronašla je staru fotografiju, nakon jednog od porođaja  tom prilikom podsjetila se koliko je zahvalna medicinskim sestrama, koje su joj tada pomogle.

Džil Krauzer je književnicate je njena fotografija izazvale su gomilu komentara ostalih mama.

“Nikada neću zaboraviti lica sestara koje su me pratile do toaleta nakon svakog porođaja. Ti trenuci kada sam bila ranjiva, preumorna, uplašena, rastrzana, i kada je moje dostojanstvo odavno već nestalo, one su se prema meni odnosile sa pažnjom i poštovanjem.

Za mene su to bili momenti ohrabrenja i potvrde da imam nekoga ko će mi pomoći, pa čak i za to kratko vrijeme u toaletu dok mi sestra objašnjava kako da stavim ledene obloge na donji veš. Ova fotografija me je vratila u to vrijeme. Kao da mogu da osjetim dermaplast. Svaka čast svim medicinskim sestrama“, napisala je ona.

Fotografija je objavljena na stranici “Baby Rabies” i te je z akratko vrijeme podjeljena više od 50.000 puta.

zena-medicinska-sestra-polsije-poroda

Naravno, njeno pisanje je ohrabrilo i druge žene:

“Nikad neću zaboraviti kako sam poslije porođaja sklonila lice sa grudi sestre koja mi je pomagala i ugledala njenu majicu natopljenu mojim suzama i znojem. Rekla sam joj da mi je žao, a ona mi je odgovorila: “Draga, ovo je život na mojoj majici, ne bih nigdje drugdje radije bila. Hajde da izvadimo to dijete“, navela je jedna mama.

“Zauvijek ću pamtiti sestru koja mi je pomogla u kupatilu prvi put nakon porođaja. Krvarila sam i osjećala sam se užasno poniženo, ali ona nije ni trepnula. Stalno sam se izvinjavala, a ona me je uvjeravala da to nije problem. Nikad neću zaboraviti kako mi je čistila noge i kako sam mislila da je Bog upravo na ovo mislio kad je rekao da volimo svoje bližnje“, iskreno je napisala druga.

“Niko zapravo ne misli o onim trenucima kada ste tek porodili, kad izgubite svako dostojanstvo, a vaše tijelo je prošlo kroz stvari koje niste mogli ni da zamislite. Sve vas boli, želite da umrete. Sestre to shvataju“, glasila je samo još jedna u nizu ispovijesti.

Image result for žena nakon porođaja

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja