KADA ĆE MENTALNO ZDRAVLJE PRESTATI BITI TABU? Poznata tenisačica Naomi Osaka ostavila svijet u čudu nakon otkazivanja turnira!

Naomi Osaka otkazala turnir
Izvor: Pixabay

JAVNOST PODIJELJENA

+
AAA

KADA ĆE MENTALNO ZDRAVLJE PRESTATI BITI TABU? Poznata tenisačica Naomi Osaka ostavila svijet u čudu nakon otkazivanja turnira!

Autor: Matea Sušac

Svjetska tenisačica Naomi Osaka izazvala je pravu pomutnju u medijima, nakon što je odlučila napustiti Roland Garros zbog anksioznosti tijekom intervjua. Nitko nije očekivao ovakav potez sportašice, ali je ova tema otvorila bezbroj pitanja zašto mentalno zdravlje još uvijek izaziva čuđenje kod ljudi?

Sportašica se povukla s turnira nakon što ju je French Open kaznio s 15.000 dolara i upozorio da bi mogla biti izbačena s cijelog Grand Slama turnira jer je odbila davati izjave novinarima do kraja natjecanja.

Iako je Osaka, nakon prve pobjede u meču izjavila da namjerava preskočiti svoje obveze prema medijima tijekom cijelog turnira Roland Garrosa, jedan dio javnosti nije bio oduševljen ovim potezom, pa tenisačica nije dobila razumijevanje sa svih strana.

Neki su njezinu odluku prozvali reklamnom akcijom, i nepotrebnim privlačenjem pažnje.

Osaka se javnosti obratila putem twittera.

U svojoj obavijesti o povlačenju, svjetska prvakinja je izjavila da je muče napadi depresije još od 2018.godine, od finala US Opena. Tenisačica je također izjavila da trpi ogromnu tjeskobu prije razgovora s novinarima. “U Parizu sam se već osjećala ranjivo i tjeskobno, pa sam pomislila da je bolje iskazati brigu o sebi i preskočiti konferencije za medije”, naglasila je.

Mnoge javne osobe koje su se pronašle u njezinoj priči, pružili su potporu i podijelili je javno, te se složili da je vrijeme da tema mentalnog zdravlja bude prihvaćena u društvu.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, “Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“, pa možemo zaključiti da je mentalno zdravlje dio zdravlja bez kojeg ne možemo.

To nikako ne podrazumijeva da su mentalno zdravi ljudi uvijek sretni i nasmijani.

Svaki se čovjek nosi sa životnim teškoćama, gubicima, stresovima koji izazivaju osjećaj straha, tuge ili zabrinotosti.

Međutim ne nosi se svaki čovjek jednako sa životnim poteškoćama, i svaki čovjek ima temeljno ljudsko pravo osjećati se loše, pa i brinuti o svom psihičkom zdravlju na način da izbjegne događanja koja ga mentalno ugrožavaju.

U svakom slučaju dobro mentalno zdravlje omogućava nam da svoje emocije prihvatimo u svim oblicima i uhvatimo se u koštac s životnim izazovima koristeći svoje resurse, vještine i sposobnosti.

Mentalno zdravlje se tiče svih nas!

Bravo Naomi!

Mentalno zdravlje nije tabu tema
Izvor: Pixabay

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


JAVNOST PODIJELJENA

KADA ĆE MENTALNO ZDRAVLJE PRESTATI BITI TABU? Poznata tenisačica Naomi Osaka ostavila svijet u čudu nakon otkazivanja turnira!


SMIRAJ UMA I TIJELA

JESTE LI ISPROBALI JOGU? Izdvojite par minuta za vježbe disanja i oslobodite se nakupljenog stresa!


OČNE INFEKCIJE

KONJUKTIVITIS SE LAKO PRENOSI: Redovito čišćenje je pola zdravlja! Obavezno perite posteljinu i ručnike!


TEŽAK PUT

Nakon noćnog izlaska doživio tešku nesreću, mislio je da više nikada neće moći hodati! A onda se dogodilo – čudo!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article