Kako ćete ostati tjelesno aktivni i za vrijeme velikih vrućina?

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ŠEST SAVJETA

+
AAA

Kako ćete ostati tjelesno aktivni i za vrijeme velikih vrućina?

Autor: S.P.

Redovna tjelesna aktivnost je važna za dobro zdravlje i prevenciju protiv mnogih bolesti, ali u ovim temperaturnim uvjetima treba biti informiran o zamkama i prije svega napraviti drugačiji plan, koji se odnosi na dio u danu u kojem se vježba.

Treba znati da vrućine i visoke temperature šire krvne žile, lako dolazi do pada krvnog tlaka, šećera, energije, ali i do brže dehidracije. Naše tijelo ima svoj sustav za termoregulaciju i zbog toga se znojimo, ali ako je uz visoke temperature visoka i vlažnost zraka, znoj će nam se “lijepiti” za kožu, neće isparavati, što može dodatno povisiti tjelesnu temperaturu. Zbog toga je važno educirati se kako ne biste prekidali s aktivnostima, ali i ostali sigurni, ne ugrožavajući zdravlje.

Najvažnije pravilo – unosite dovoljno vode, ali ne pretjerujte

I u okolnostima kada ne vježbate za vrijeme visokih temperatura dovoljan unos vode je najbitniji. s obzirom na to da se naše tijelo sastoji 60 posto vode, važno je održavati tu razinu. U klasičnom načinu vježbanja, kada su vremenske okolnosti uobičajene, izgubi se dva do tri posto vode, a tijekom vježbanja ljeti, moguće i do pet posto. Ne treba piti veliku količinu vode prije treninga, već dodavati po nekoliko gutljaja za vrijeme vježbanja, tijekom kratkih pauza. Kada se završi sa vježbanjem, može se popiti malo više tekućine, ali ne sve odjednom.

Pretjerani unos tekućine i energetskih pića također se ne preporuča

Treba paziti da ne pijete previše vode jer možete izazvati proces koji se naziva prehidratacija koja može dovesti do još većeg problema – hiponatremije (nizak nivo natrija u ​​krvi). Za vrijeme vježbanja je značajno osigurati dovoljno natrija, što se postiže unosom dovoljne količine tekućine, najidealnije vode. Unosite je kako je prethodno opisano, dozirano i povremeno, a u ostalim dijelovima dana pojačajte količinu ako se krećete po visokim temperaturama ili boravite na otvorenom.

Izbegavajte sportska, energetska pića i umjetne sokove koji su puni kalorija i šećera, čak iako su dobro rashlađeni – posebno tada. Energetska pića bi trebalo da unose samo osobe koje imaju idealnu tjelesnu težinu, koje dugo vježbaju velikim intenzitetom ili su aktivni sportaši, a i tada se preporučuju neke prirodne varijante uz konzultaciju s nutricionistom.

Adaptirajte se na temperaturu i krenite laganijim tempom vježbanja

Visoke temperature u našim krajevima pripadaju ekstremnim vremenskim okolnostima, pa se pretpostavlja da je najveći dio populacije naviknut na vježbanje na nižim temperaturama. Zato je važno krenuti sporije, pa pojačavati tempo, kako bi se tijelo adaptiralo na toplinu na koju nije naviklo. Ako inače trčite, za početak brzo hodajte, a ako je brzo hodanje vaš svakodnevni izbor, usporite. Kako se vaše tijelo prilagođava vrućini, postepeno pojačavajte tempo i dužinu treninga ili šetnje. Ako spadate u grupu kroničnih bolesnika ili ste na nekoj terapiji, obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom o vremenu, dinamici i trajanju vježbanja.

Izbjegavajte aktivnost u najtoplijem dijelu dana

Ustanite malo ranije kako biste iskoristili jutro za vježbanje, jer će to utjecati na vaše bolje raspoloženje tijekom dana. U svakom slučaju, nikako nemojte vježbati na otvorenom, prije zalaska sunca ili kasne večeri. Ako idete u teretanu, vodite računa o temperaturi i razlici između klimatizirane prostorije i vanjske temperature pri ulasku i izlasku. Dobra opcija za vježbanje može biti bazen.

Nosite svijetlu i laganu odjeću dok vježbate

Tamne boje upijaju toplinu kao i umjetni materijali. Odjeća koja je pripijena uz tijelo, ako se ne radi o onoj specijaliziiranoj koja akumulira temperaturu i znojenje, također će vas više zagrijati. Izaberite neku širu i svietliju kombinaciju kako bi zrak mogao lakše cirkulirati i tako vas rashladiti.

Izbjegavajte grickalice, uz sebe nosite voće i čokoladicu

Ono što treba izbjeći je konzumiranje suhih, slanih grickalica poput kokica, grisina ili energetskih pločica. Sve ove grickalice obiluju kalorijama, tako da je efekt isključivo opterećujući, ne samo za vrijeme vrućina, već i inače. Umjesto toga, uzmite neku voćku ili, ako osjetite glad, kockicu crne čokolade.

Procijenite kada je dosta

Ako se u bilo kojem trenutku vježbanja ili brze šetnje osjećate nelagodno, prekinite trening. Sa aktivnošću trebate prekinuti ako osjetite: slabost, vrtoglavicu, glavobolju, grčeve u mišićima, mučninu ili povraćanje te ubrzan rad srca.

Autor:S.P.

ZADNJE VIJESTI


preporuke OČUVAJTE ZDRAVLJE

MINISTARTSVO ZDRAVSTVA UPOZORILO GRAĐANE NA LJETNE VRUĆINE: Ponašajte se odgovorno!


ŠEST SAVJETA

Kako ćete ostati tjelesno aktivni i za vrijeme velikih vrućina?


VITAMINI I MINERALI

OSJEĆATE SE UMORNO? Ove namirnice vraćaju vitalnost i energiju u vaš organizam


ANALIZA GAZIRANE VODE

GAZIRANA VODA: Doktor Mario Labudović odgovara na pitanje je li dobra ili loša za vaše zdravlje

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article