Kako da otkrijete endometriozu i sprečite neplodnost

Foto: Shutterstock

Endometrioza je uzrok neplodnosti u 30-40 odsto slučajeva.

Tipična je za žene u plodnom dobu, a glavni simptom je dismenoreja, tj. bolna menstruacija i bol u karlici. Mada endometrioza nije toliko podmukla koliko se veruje, da bi se otkrila na vreme i ublažile njene posledice, nije dovoljan ginekološki pregled jednom godišnje. Dijagnoza se postavlja kombinacijom nalaza: anamneza, fizikalni pregled, laboratorijske analize, ultrazvuk, laparoskopija, a po potrebi i magnetna rezonanca, kolonoskopija i cistoskopija – objašnjava dr Milica Janićijević, specijalista ginekologije i akušerstva Specijalne bolnice za ginekologiju s porodilištem Jevremova.

Karakteriše…

… je rast sluznice (endometrijuma) van materice gde se normalno nalazi. Bolest je hronična i povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona. Kod žena u reproduktivnom periodu učestalost endometrioze je 10-15 odsto. Postoji više teorija koje objašnjavaju nastanak ove bolesti, a najprihvaćenija je ona koja govori o povratnom krvarenju iz materice u trbušnu duplju za vreme menstruacije. Ta krv nosi i ćelije sluznice materice, koje se dalje usađuju na druga mesta, najčešće na jajnicima, jajovodima, crevima, zidovima male karlice. Potom, u sadejstvu s nekim faktorima, one počinju da rastu i da se razmnožavaju: u prvoj fazi menstrualnog ciklusa rastu, a u drugoj se preobražavaju. Kada za vreme menstruacije padne nivo hormona, one se odvajaju od mesta gde su se usadile i tu dolazi do krvarenja.

Dijagnoza…

… se obično postavi kasno (od pojave prvih simptoma u proseku prođe 8-9 godina), u specijalizovanim ustanovama i najčešće u vezi sa utvrđivanjem uzroka neplodnosti. Učestalost endometrioze kod neplodnih žena je velika i iznosi 30-40 odsto.

Najčešći simptomi…

… su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremećaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između dva ciklusa, kao i neplodnost. 

Leči se…

…hormonski odnosno hirurški, u zavisnosti od toga da li se radi o blažem ili težem obliku. S obzirom na to da je endometrioza često praćena nepolodnošću, kod žena koje žele da rađaju pribegava se postupku asistirane reprodukcije. Pri tom im se savetuje da zatrudne što pre.  

Na sledećoj strani pročitajte koji su faktori rizika i kako da se čuvate.