Kako da se oslobodite neprijatnog zadaha iz usta

Foto: Profimedia

1. Uradite test za zadah kod kuće.

Pitate se da li imate loš zadah? “Pregledajte svoj jezik u ogledalu”, savetuju stomatolozi.

Ako je lep i ružičast, ne morate brinuti, vaš zadah je sasvim u redu. Ukoliko primetite da je žut ili beo, potrebno vam je dobro čišćenje jezika kako biste se oslobodili lošeg zadaha. Kupite u bolje opremljenim apotekama plastični čistač jezika i svako jutro pre pranja zuba operite površinu jezika.

Još jedan brz i lak trik, ali praktikujte ga samo kad ste kod kuće ili kada u blizini nema nikoga. Liznite nadlanicu i pustite da se osuši. Ukoliko vam je zadah loš, moći ćete da to i osetite i odmah se bacite na rešavanje tog problema.

2. Pronađite izvor lošeg zadaha.

Razlozi lošeg zadaha uglavnom su oralne prirode ili digestivne prirode, tvrde stomatolozi.

Pojava karijesa na zubima i loš zadah izazivaju ostaci hrane i bakterije koje se mogu zaglaviti u desnima ili između zuba, a ima ih dosta i na jeziku. Hronični loš zadah može biti upozorenje da imate problema sa desnima. Najbolje rešenje je da svakodnevno koristite konac za zube.

3. Pronađite odgovarajuću pastu.

Kada birate pastu za zube, zaboravite na privlačnu ambalažu, već pogledajte koji proizvodi su najbolji u rešavanju problema sa desnima i koji sprečavaju propadanje zuba.

Ovde pročitajte kojih 5 grešaka pri pranju zuba  svi pravimo.

Nabavite i tečnost za ispiranje usta, ali vodite računa da bude bez alkohola kako ne bi štetilo desnima. Ukoliko imate vremena i želite domaće proizvode, napravite tečnost za ispiranje kod kuće.

Sastojci:

  • 1 šolja vode
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice soli

Izmešajte sastojke i promućkajte u ustima. 

4. Promenite ishranu.

Jedite hranu bogatu vlaknima i lisnato povrće kao što je celer jer je on prirodni čistač usne duplje.

Kako bi neutralisali loš zadah u vašoj ishrani se moraju naći avokado, mirođija, pepermint ili krastavac. Žvakađe gume i bombone su jedni od saveznika ka svežem dahu, ali vodite računa da izaberete one sa ksilitolom, dok one sa šećerom zaboravite koliko god da su ukusne.

Još jedan način da održite dah svežim je da mućkate vodu u ustima 30 sekundi. Zeleni čaj je takođe odličan napitak koji će neutraslisati loš zadah. Iako efekti ovog napitka traju sat ili dva, sigurno ćete uživati i u ostalim prednostima toplog čaja.

Ovde pročitajte zašto zube ne smemo prati odmah posle jela.

Izvor: Lisa