5 najvećih grešaka koje skoro svi pravimo pri korišćenju frižidera

Foto: Profimedia

Čuvamo mleko u pregradi na vratima.

Temperatura je toplija delu frižidera koji je bliži vratima, pa se mleko, jogurt i puter mogu brže pokvariti ako ih ovde odložite. Mleko i mlečne proizvode treba čuvati na temperaturi od oko 5 °C, a u vratima ona može biti čak i dvostruko veća. Zato je ovim namirnicama mesto u sredini frižidera mada ih, zbog oblika pakovanja, najčešće odlažemo u pregrade na vratima.

Ovde pročitajte šta da čuvate, a šta odmah da izbacite iz frižidera.

Ne čuvamo meso u pregradi predviđenoj za mesne proizvode.

Pošto sadrži veliki procenat proteina, meso se lako kvari. Kada se čuva na temperaturi od oko 0 °C i u posebnim fiokama, duže ostaje sveže.

Idealan sistem za čuvanje svežine mesa naziva Chiller box i imaju ga najnovije generacija frižidera, a možete ih nabaviti u najopremljenijim prodavnicama bele tehnike. 

Chiller Box fioka je bezbedno mesto za čuvanje ribe, mesa i suhomesnatih proizvoda: direktan protok hladnog vazduha obezbeđuje nižu temperaturu nego u drugim delovima frižidera. Ukoliko nemate frižider sa ovom opcijom, odložite meso na samo dno – tu je temperatura oko 2 °C.

Ne čistimo kondezator na pravilan način.

Ako primetite da vam je frižider topliji nego inače, moguće je da treba očistiti cevi kondezatora. Ovaj postupak čišćenja trebalo bi primeniti nekoliko puta godišnje.  Isključite frižider, skinite rešetku kondezatora i očistite sa posebnom četkicom za čišćenje cevi (možete je naći u radnjama za tehniku).

Ne vakumiramo hranu na pravilan način.

Bilo šta da koristite za vakumiranje hrane: aluminijumsku foliju ili plastičnu kesicu, pobrinite se da izduvate vazduh pre nego što to zapakujete. Ukoliko koristite plastične ili staklene kutije, napunite ih do vrha hranom i zatvorite. Na ovaj način očuvaćete svežinu i ukus.

Ne stavljamo voće i povrće u pregrade koje su namenjene za to.

Pregrade za voće i povrće sa razlogom su namenjene isključivo za ove proizvode. Povrće bi trebalo čuvati na hladnom i tamnom mestu. Brže se kvari kada je izloženo višim temperaturama i svetlosti. Salati više odgovaraju hladni i vlažni uslovi, u suprotnom će brže uvenuti. Nasuprot njoj, osetljivo povrće poput paradajza ili krastavaca najbolje opstaje u hladnim, podrumskim uslovima.

Koje voće i povrće uopšte ne bi trebalo držati u frižideru, pogledajte ovde.