Kako je najveća pčela na svetu ponovo otkrivena

Foto: Pixabay / Oldiefan

Nakon otkrića iz daleke 1859. dugo se smatralo da je najveća pčela na svetu izumrla, a onda ju je, nakon meseci traganja po Indoneziji, 1981. pronašao entomolog Adam Meser. Sakupio je uzorak i pisao o otkriću već 1984, a nekoliko godina kasnije Megachile pluto je upoznala još jednog istraživača, ovoga puta francuskog, Roka Demija de Šenoa.

U decenijama koje su usledile nije se ništa znalo o Volasovoj pčeli. A onda ju je u januaru ove godine pronašao i uslikao fotograf Klej Bolt sa svojim timom. To je prvi put da je Megachile pluto uslikana. Bolt i kolega iz tima, Ilaj Vajman, inače biolog sa Prinstona, kažu da su bili presrećni kada su pronašli ženku ove vrste, i oduševljeni zvukom njenih krila: to je bio „dubok, spor zvuk koji skoro da možeš da osetiš i čuješ“, objasnio je fotograf.

Vajman kaže da je osetio treperenje vazduha dok je pčela letela. „Tako neverovatno, opipljivo iskustvo od životinje koja je godinama živela samo u mojoj mašti“, kaže biolog.

Bolt i Vajman su deo tima koji je u januaru otputovao u Indoneziju u potrazi za gnezdima termita u vreme kišne sezone. Nakon nekoliko dana bezuspešne potrage, četvorka je gotova bila rešena da odustane, a onda su u poslednjem gnezdu koje su pretraživali ugledali pčelu – i to Volasovu, najveću pčelu na svetu.

„Vrištali smo i urlali i grlili se“, kaže australijski biolog Sajmon Robson.

Nakon što su je fotografisali i snimili, vratili su je nazad u gnezdo. Za razliku od nekih svojih ,,rođaka,“ Volasova pčela je delovala „veoma smireno“ i nije bila agresivna, kaže Bolt.

Međutim, nekoliko meseci pre ponovnog otkrića Volasove pčele u divljini, njen verni obožavalac, entomolog i ekolog sa Univerziteta u Briselu, Nikolas Fereken otkrio je da su dva primerka ove vredne i retke vrste prodata preko servisa eBay za po neverovatnih devet hiljada dolara.

Fereken, koji proučava pčele, zanima se za Volasovu već više od decenije. Tako je, istražujući sve o njenom pojavljivanju u divljini ali i javnosti, belgijski biolog saznao da ju je jedan kolekcionar preko eBay-a prodao za 9100 dolara. Kasnije prošle godine, isti čovek prodao je drugi primerak Megachile pluto, i to ponovo za nekoliko hiljada dolara.

Ova otkrića su navela Ferekena da u decembru objavi studiju pod nazivom Wallace’s Giant Bee for sale: implications for trade regulation and conservation u časopisu Journal of Insect Conservation.

„Ove prodaje preko interneta označavaju novo poglavlje u očuvanju pčela i verovatno će dovesti do novih važnih politika i naučnih izazova za zaštitu ove vrste od izumiranja“, piše Fereken u uvodu svoje studije.

Ipak, prema aktuelnim zakonima, Volasova pčela sme da se prodaje van granica jedne zemlje zato što se ne nalazi na listi ugroženih vrsta. Međunarodna unija za očuvanje prirode je smatra ranjivom ali ne i ugroženom. Fereken i mnogi drugi smatraju da status ove pčele treba što pre da se promeni s obzirom na činjenicu da je veoma retka i popkušavaju da je stave na listu ugroženih vrsta.

Ipak, stručnjaci kažu da takva promena zahteva mnogo truda, rada i istraživanja.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Original Article