Kako organizam podnosi raskid veze: Koža obolijeva, kilogrami se gomilaju, mozak odbija poslušnost…

Kako organizam podnosi raskid veze: Koža obolijeva, kilogrami se gomilaju, mozak odbija poslušnost…

Posted by: Aura Redakcija

in BEZ GRUPE, BOLESTI, SIGNALI TIJELA

Raskid ljubavne veze može biti toliko bolan i stresan da tijelo počne da odgovara promjenama koje nisu nimalo prijatne – to utiče na izgled, fizičko i mentalno zdravlje, seksualnu disfunkciju


1. Mijenjaju se hormoni
Ljubav nas čini srećnima, a tada nam je tijelo prepuno hormona dopamina i oksitocina, koje nazivaju – hormonima ljubavi i sreće. Kada nam neko slomi srce, tada nivo tih hormona drastično pada, a raste nivo kortizola i epinefrina (adrenalin) – hormona stresa. Oni nas čine teskobnima, piše 24sata.hr

Ako hormon stresa ostane na visokom nivou i to se ne mijenja, smanjuje se sposobnost stvaranja novih sjećanja. Možda je to način kako se naše tijelo, preciznije mozak, nosi sa stresom – tako da neke stvari zaboravi.
2. Imuni sistem slabi
Visok nivo hormona stresa nakon raskida ljubavne veze djeluje negativno i na naš imunitet, a tada smo skloniji bolestima, na primjer, prehladama, infekcijama…

Stres i “slomljeno srce” uzrokuju da nam tijelo proizvodi manje bijelih krvnih zrnaca, a to su tzv. vojnici koji se bore protiv infekcija.

3. Povećava se tjelesna težina
Kada nas život pregazi, promjena hormona i pad imunog sistema uzrokuju određene promjene i u našoj ishrani. Tijelo počne da žudi za određenom hranom, najčešće za mastima, ugljenim hidratima i slatkim i slanim poslasticama. Sve to vodi povećanju tjelesne težine.
Za povećanje nivoa kortizola u tijelu karakteristično je pojačano sakupljanje masnoće na stomaku. Vjeruje se kako kortizol pojačava žudnju za određenom hranom koja zapravo podstiče proizvodnju serotonina koji može neutralizovati stres.

4. Dolazi do seksualne disfunkcije
Normalno je da čovjek nema baš neku želju za seksom kada se osjeća slomljeno. Međutim, čak i kada se nakon bolnog raskida počnemo da se osjećamo bolje, događa se da dođe do određene seksualne disfunkcije, tijelo postane manje osjetljivo na podražaje. Kod muškaraca to čak može dovesti do poremećaja u erekciji.

5. Pojave se promjene na koži
Povećanje nivoa hormona stresa može pogoršati stanje naše kože. Pojavljuju se psorijaza, rosacea ili akne, a to pak čini da se osjećamo još lošije.

Poboljšanje stanja kože je znak da se oporavljamo od raskida i da su pred nama bolji i srećniji dani.
6. Mozak ne radi kako treba
Nakon bolnog raskida događa se da nastane zbrka u glavi, kao da mozak ne radi kako treba, kao da nismo sposobni da pravilno razmišljamo. Na primjer, obučemo majicu naopačke, stavimo mobilni u frižider, zaboravimo važne sastanke koje smo planirali nedjeljama…

Kada nam neko slomi srce, tijelo odgovara osjećajem zbunjenosti, mozak je rastresen i usresređen na tugu koju osjećamo. Ali, u tim trenucima treba biti svjestan da će i to proći i da nećemo izgubiti razum.
7. Javlja se depresija
Emocije su jake. Snažno osjećamo tugu i usamljenost. Sve to može dovesti do depresije jer osjećaj napuštenosti i tuga dovode do rušenja samopouzdanja i do osjećaja kao da se svijet oko nas raspada, a nemamo nikoga ko bi nam pomogao i to olakšao.

Važno je u tim trenucima pokušati biti svjestan da to vodi depresiji i razgovarati s nekime otvoreno. Svakome ponekad treba ohrabrenje i rame za plakanje – to je normalno i ljudski, otkriva portal consciousreminder.com.

Broj pregleda:
1.546

Komentari

komentara

organizam raskid veze reakcija 2020-05-02
Aura RedakcijaOriginal Article