Kako ostaviti cigarete

Kako ostaviti cigareteU našoj zemlji, prema poslednjim statistikama, više od polovine muškaraca i trećina žena su duvanski zavisnici. Mnogi od njih se pitaju kako ostaviti cigarete. Jedna od takozvanih pošasti novog doba je upravo duvan, koji šteti, kako pušačima, tako i njihovoj okolini. Novim zakonima, koji propisuju stroge kazne za pušače, država je rešila da krene u borbu protiv ovog poroka. Međutim, našu borbu protiv duvana vodimo mi sami, sopstvenom snagom volje i karakterom.
Pre svega, potrebno je odrediti prioritete u životu. Da li stvarno želimo ceo život da šetamo žute zube i nokte, sivkast ten, neprijatan miris u kosi i odeći, ili da budemo zdravi, lepi i prvenstveno, da više nemamo potrebu za cigaretom?

1) Neočekivana odluka. Najbolje odluke u životu se uglavnom donose na prečac. Presecite, i recite sebi ‘od sutra više neću pušiti’. Dokažite da ste karakter, nebitno koliko godina ‘staža’ imate iza sebe.

2) Apstinencijska kriza. Kao i kod svake zavisnosti, i ovde se javlja period kriziranja, jer ipak nije lako naglo prekinuti i odvići organizam od nečega na šta je navikao dugi niz godina. Ali istrajte. Ukoliko vas zadesi kriza, popijte čašu vode, žvaćite žvaku, uzmite kockicu čokolade i snabdejte se ljutim bombonama, koje će vam doslovno ‘ubiti’ želju za nikotinom.

3) Nikotinska alternativa. Ukoliko ste konačno doneli odluku, ali vam apstinencija za nikotinom baš i ne ide od ruke, i nisu vam dovoljne samo ljute bombone, kupite nikotinske flastere, i koristite ih prema uputstvu.

4) ‘Ugojiću se’. Najveća zabluda, i najveći izgovor da se ne ostavi duvan. Istina je da će nam se apetit malo pojačati, jer se organizam ipak oporavlja i oslobađa nikotina, pa nam je potrebna dodatna energija. Ali da li će se neko ugojiti ili ne, ukoliko ostavi cigarete, ipak više zavisi od njegove snage volje i uma, i životnih navika.

5) Podrška okoline. Najbitnija stavka, posle donošenja odluke. Istina, nije lako tek tako se osloboti cigareta, bilo podredno, bilo neposredno. Velika je šansa da se posle donošenja odluke o prestanku pušenja, nađete u društvu pušača. Možete pasti u iskušenje, međutim, nemojte to sebi dozvoliti. Ponovite u sebi razloge zbog kojih ste odlučili da ostavite duvan, i budite istrajni u nameri da ih ispunite. Objasnite krugu najbližih da će vam trebati njihova bezrezervna podrška, i da veruju u vas.

Napomene:

– Nikakvi preparati, tablete ili čajevi za ostavljanje cigareta, ne mogu vam pomoći, koliko to možete sami sebi. Zato, samo hrabro napred, i srećno.