Šta je to što nam krade energiju

Stres, preopterećenost, neuredan život… Umor je odbrambena reakcija organizma, koji nam tako stavlja do znanja da smo preterali. To je simptom na koji treba obratiti pažnju. Pospanost, iscrpljenost, bezvoljnost…
Umor je sastavni deo svakodnevnog života, ali ponekad može da postane hroničan, a može da ukazuje i na neku bolest. Uzroci umora su mnogobrojni. Ponekad je to odgovor na probleme u ličnom i profesionalnom životu, katkada je za umor odgovorno neko psihičko oboljenje, a u 16 odsto slučajeva on je posledica infektivne bolesti.

Da li mnogo telefonirate?
Gubite mnogo telesne tečnosti iz usta kad mnogo pričate, objašnjava Džanel Berlou iz privatne londonske klinike TMI. Ona kaže da je kod radnika koji su zaposleni na centrali to glavni razlog zamora. To važi za sekretarice ili biznismene koji dobar deo poslova obave telefonirajući. Dehidratacija dovodi do zgrušnjavanja krvi, čime se smanjuje dovod kiseonika u ćelije celog organizma. Ako ste primetili da u toku radnog vremena mnogo telefonirate, postarajte se da pijete više vode.

Nizak pritisak?
Dok je visok krvni pritisak opasan po zdravlje, nizak pritisak po pravilu izaziva osećaj zamora i iscrpljenosti. Iako ne znamo precizno zašto je tako, pretpostavljamo da on dovodi do toga da se mozak ne snabdeva optimalnom količinom krvi, kaže dr Piter Rou sa Univerziteta Džons Hopkins u SAD. Najkarakterističniji simptom niskog pritiska jeste vrtoglavica kad naglo ustanete.

Da li ste zimska beba?
Ako ste rođeni u decembru ili januaru, veća je verovatnoća da ćete biti umorni uveče nego osoba koja je rođena u junu ili julu. Takozvane letnje bebe su pospane ujutru, a živahne predveče. To je zaključak istraživača sa Univerziteta u Bolonji. Izlaganje sunčevoj svetlosti 10 do 20 minuta ujutru probudiće sove, dok će šoljica kafe (50 ml) posle podne osokoliti ševe, to jest jutarnje tipove.