Kako otkriti da li je dijeta koju držite bezbedna

Postavlja se pitanje kako da odaberete u mnoštvu dijeta za smanjenje telesne težine, onu koja ne samo da daje rezultate nego je i dobra za zdravlje. Možete da započnete time što će te razgovarati sa prijateljima o dijetamo koje su kod njih dale dobre rezultate ali je najbolje na kraju da sami otkrijete šta je najbolje za vas.

Sledeći put kada budete rešili da držite dijetu postavite sledećih 5 pitanja:

1. Da li određena dijeta sadrži sve grupe namirniva? Ako dijeta koju želite da držite isključuje neku od grupa namirnica npr. žitarice, voće, povrće ili mlečne proizvode u opasnosti ste da vam počnu da nedostaju neki važni vitamini ili minerali. Takođe ako hrana koju unosite nije raznolika velika je verovatnoća da se takve dijete nećete moći da držite duži period. Zapamtite da promene u ishrani koje unesete da bi ste izgubili višak kilograma su slične onima koje treba da zadržite kako bi ste zadržali teško stečenu vitkost.

2. Da li dijeta preoštro smanjuje broj kalorija koje treba da unesete? Većina eksperata se slaže da je ženama potrebno makar 1,900 kalorija kako bi ostale zdrave, dok je muškarcima neophodno 2,500 kalorija dnevno. čak i sa ovim brojem kalorija je teško da se postigne zastupljenost svih hranjivih materija potrebnih organizmu. Unošenje 2,000 kalorija dnevno je bezbedna dijeta za bilo koga.

3. Da li dijeta uključuje vašu omiljenu hranu? Na primer, teško je držati dijetu koja potpuno isključuje slatkiše tokom praznika i proslava. Ako u vaša dijeta ne uključuje hranu koju najviše volite, velika je verovatnoća da nećete uspeti da ispoštujete takvu vrstu dijete.

4. Da li se preporučuje i da vežbate tokom dijete? Istraživači naglašavaju da je veoma važna fizička aktivnost tj. vržbe kako za gubljenje viška kilograma tako i za održavanje stečene vitkosti.

5. Da li izabrana dijeta može da se uključi u vaš životni stil i budzet kojim raspolažete? Dobro proučite dijetu koju želite da sledite. Mnogi programi za mršavljenje zahtevaju da kupite specijalne preparate ili hranu, što možete da sledite samo par meseci. Neke dijete zahtevaju specifične namirnice koje mogu da budu veoma skupe. Ukoliko možete sebi da priuštite skuplje namirnice, znači da ste u stanju da se pridržavate takvog načina ishrane na duže staze.

Ako je vaš odgovor na svih 5 pitanja pozitivan tj. da, dijeta koju ste odabrali će vam odgovarati i vredi je probati.

Dodatni saveti koji vam mogu pomoći da odaberete dijetu po vašoj meri su:

Držite dijete kojima se postepeno skida višak kilograma. Sasvim je dovoljno da oslabite 1kg nedeljno, ponekad i mesečno. Ljudima kojima je neophodno da brže izgube višak kilograma, rigoroznijim dijetama se preporučuje da budu pod lekarskom kontrolom. Budite rezervisani prema dijetama koje vam obećavaju brze rezultate do kojih se lako dolazi i koje na zahtevaju promene u načinu ishrane i nivou fizičke aktivnosti.