Šta otkrivaju promene na noktima

Sjajni i čisti nokti ne pokazuju samo kako ih negujemo već i kako se hranimo. Na izgled noktiju puno utiče nedostatak aminokiselina, gvožđa, vitamina H, hranjive materije koje sadrže namirnice životinjskog porekla.

Ako se lome

Ukoliko vam se nokti lako lome pri svakom blažem udarcu ili otporu (npr. pri pokušaju da otkopčate kopču na ručnom satu), to je znak starenja noktiju ali i prekomernog kontakta sa vodom ili proizvodima za čišćenje, čestog korišćenja sredstava za skidanje laka sa noktiju.

Savet je da nokte oblikujete turpijom za nokte umesto da ih podrezujete makazama i da ih masirate kremom za ruke koja će im vratiti eleastičnost. Ukoliko ruke morate da preterano izložite vodi koristite gumene rukavice ispod kojih treba da navučete par tankih rukavica koje će upiti vlagu.

Ako se listaju

Lomljivi su i krhki, suvi i na nekim mestima se neprestalno listaju. Za to je obično glavni krivac voda, koja doprinosi razdvajanju slojeva od kojih su nokti gradjeni.

Savet je da ruke perete redovno, ali ne preterano često i ne u preterano toploj vodi. Nakon svkog pranja na ruke i nokte nanesite hidratantnu kremu. Ako se stanje ne popravi, obratite se dermatologu.

Ako su prošarani prugama

Pruge su povezane sa starenjem noktiju i mogu se uporediti sa borama na koži. Javljaju se spontano, kod nekog ranije a kod nekog kasnije. Ponekad pruge na noktima upućuju na artrozu.

Izbrazdani nokti su i osetljivi pa ih treba oblikovati turpijom za nokte, mažite ih hidratantnim kremama a kao zaštita može da koristi i providan lak za nokte. Najbolje bi bilo prozirni lak za nokte da nosite 5 dana u životu pa da ga odstranite, zatim da se 2 dana odmaraju bez ikakvog laka kada ih treba redovno masirati hidratnom kremom.

Ako su požuteli

Možda ste svoj omiljeni lak za nokte držali predugo, ili ste obojeni lak za nokte naneli direktno na nokte bez zaštitnog sloja prozirnog laka. Pigmenti koje sadrže lakovi vrlo lako oboje keratin noktiju. Uzrok žute boje noktiju mogu biti i gljivice. U tom slučaju nokat osim što požuti izgubi i sjaj.

Možete da polirate površinu noktiju posle čega treba da nanesete specijalan lak koji štiti keratin nokta. U slučaju gljivičnih infekcija, treba ih lečiti lakovima koji sadrže fungicidne materije, koje će vam preporučiti lekar.

Ako imaju crnu mrlju

Ukoliko ste povredili prst, crna mrlja ispod nokta je ustvari modrica. Ako na noktu imate crnu ili tamnosmeđu prugu, možda se radi o mladežu, nedostatku vitamina H ili posledica uzimanja antibiotika koji se u nekim slučajevima propisuju za lečenje akni.

Krvni podlivi prolaze nestaju sa izrastanjem nokta, ali sa mladežom budite oprezni jer se može razviti u melanom. Mrlje na noktima ne bi trebalo da tamne ili da se povećavaju.