Kako se čita nalaz s očnog pregleda?

Odradili ste očni pregled kod oftalmologa ili optometrista na kojem su vam utvrdili jedno od ovih stanja: kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hipermetropija), staračka dalekovidnost (prezbiopija) ili astigmatizam.

nalaz s očnog pregleda

Iako nam na pregledu sve objasne i dalje su nam neke stvari u nalazima nepoznate i nerazumljive. U ovom članku objasnit ćemo vam sve pojmove koje dobijete na nalazima za dioptrijske naočale.

Očni pregled

Redovni očni pregled obavlja se kod oftalmologa ili optometrista odnosno kod osobe specijalizirane za mjerenje dioptrije. Na pregled se možete naručiti u bilo koju kliniku ili optiku koja nudi uslugu očnog ili oftalmološkog pregleda. Očnim pregledom utvrđuje se imate li dioptriju kao i opće stanje vaših očiju.

Optical Express

Možda će vas zanimati: Očni specijalisti: oftalmolozi i optometristi – znate li razliku?

Kako se dioptrija mjeri?

Dioptrija se najčešće prvo mjeri kompjuterskom kontrolom, a nakon toga slijedi i subjektivno utvđivanje dioptrije na način da pacijent čita slova na optotipima dok mu oftalmolog ili optometrist izmjenjuje stakalca različitih dioptrija. Na taj način pacijent i oftalmolog/optometrist utvrde visinu dioptrije koju je potrebno korigirati.

Na očnom pregledu mjeri se i pregledava:

 1. Vidna oštrina
 2. Očni tlak
 3. Pregled prednjeg segmenta oka ( rožnica, šarenica, leća i drugo) na biomikroskopu
 4. Pregled očne pozadine na biomikroskopu ( fundus-vidni živac, krvne žile, makula ili žuta pjega te periferna retina)

Što znače kratice na nalazu s očnog pregleda – primjer?

Vidna oštrina: VOD i VOS.

VOD: sc 0,30 cc +1,50 Dsph -0,50 Cyl ax 100° = 1
 • kratica VOD (lat. visus oculi dextri) označava vidnu oštrinu na desnom oku.
 • sc (lat. sine correctione) označava oštrinu vida bez korekcije i onda u ovom slučaju iznosi 0,30 tj. 30% vida.
 • cc (lat. cum correctione) označava oštrinu vida s korekcijom tj. s naočalama od, u ovom slučaju +1,50 sferičnih dioptrija (+1,50 Dsph) i -0,50 cilindričnih dioptrija (-0,50 Cyl). na os od 100 stupnjeva (as 180).
 • s navedenom dioptrijom postiže se potpuna oštrina vida 1,0 tj. 100% vid.
VOS: sc 0,50 cc +1,25 Dsph -0,50 Cyl ax 80° = 1
 • kratica VOS (lat. visus oculi sinistri) označava vidnu oštrinu na lijevom oku
 • Dsph označava sferičnu dioptriju koja se koristi za korigiranje refrakcijskih pogrešaka oka kao što su kratkovidnost i dalekovidnost
 • Cyl označava cilindre koji se služe za korigiranje odnosno mjerenje astigmatizma

Tnc (tonus non contact) je oznaka za mjeru očnog tlaka, bez kontaktnom metodom.

Prva brojka uvijek se odnosi na desno oko, a druga na lijevo.

T nc = 14/16 mmHg

Mjerenje očnog tlaka naziva se još i tonometrija ili tonus. U slučaju da radite kontaktnu metodu, prije nego što se izmjeri tlak, oftalmolog ili optometrist nakapat će vam kapi (anestetik i fluoresceinsku boju).

U slučaju da se očni tlak mjeri nekontaktnom metodom on izgleda ovako: prislonite bradu i čelo na aparat za mjerenje tlaka i lagani zrak vam puhne prema oku te izmjereni tlak registrira na ekranu aparata.

Nalazi za dioptrijske naočale i za kontaktne leće nisu isti!

Vrlo je važno shvatiti kako nalaz za dioptrijske naočale i kontaktne leće nisu isti. Ako idete na pregled za dioptrijske naočale onda ne možete s tim nalazima uzeti kontaktne leće jer su podaci o dioptriji u tom slučaju pogrešni. Ako želite nositi kontaktne leće onda trebate naglasiti radite li pregled za dioptrijske naočale, kontaktne leće ili za oboje.

Pročitajte sljedeće:

Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Original Article