Kako se priprema cvekla za zimnicu – recepti


Share

Kada govorimo o cvekli prosto je nemoguće rečima dokazati koliku hranljivu i lekovitu moć ovo povrće poseduje.

Za cveklu (Beta vulgaris) zna se još od davnina, i smatra se da je to jedna od, ako ne i najzdravija i najhranljivija, povrtarska kultura koja danas postoji, i da je sa svojim sastojcima idealna za oporavak celokupnog organizma od svih bolesti.

Cvekla – značaj u ishrani i za zdravlje

Energetska vrednost cvekle iznosi oko 45 kalorija na 100 grama. Izuzetno je bogata vlaknima, vitaminima A, C, D, B6, ali i vitaminom B-12 koji se uglavnom nalazi u mesu. Od minerala sadrži natrijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, obiluje proteinima, a količina holesterola je 0 mg tj ne sadrži ga.

Kako se priprema cvekla za zimnicu

Kako zbog antocijana koji je zaslužan za njenu crvenu boju, tako i zbog drugih sastojaka kakvo je naravno i gvožđe, idealna je i najpoznatija po svom svojstvu obnavljanja i održavanja kvaliteta krvi. Dakle, pre svega se njena uloga ogleda u terapiji anemija, ali ima i bitno dejstvo protiv procesa starenja, antikancerogena je, reguliše krvni pritisak, ateroslerotske procese u organizmu, ali i podstiče rad jetre i stimuliše crevni trakt. Idealna je kao antipiretik, dakle snižava visoku telesnu temperaturu, a veoma je poznato i njeno svojstvo antihipertenziva za obaranje visokog krvnog pritiska. Ima dejstvo i kao diuretik, pogodna je u bolestima kakve su giht i reuma, štiti od radioaktivnih X zraka, ali je i veoma velika pomoć kod osoba koje boluju od raznih vrsta tumora.

Deo cvekle koji ima lekovita dejstva je njen koren, koji se vadi u jesen i ostavlja u toplim prostorijama da prezimi, kako ne bi smrzao. Tako se, ukoliko se sačuva na pravilan način, ona može koristiti sve do sledećeg roda, mada je naravno cveklu moguće ostavljati i kao zimnicu, u teglama, ili od nje praviti sok. Najbolja je kada se koristi u svom svežem obliku, prelivena sirćetom, uz dodatak belog luka. Kuvanjem ona gubi deo svoje lekovitosti.

Priprema zimnice sa cveklom

Kako biste cele zime imali kvalitetnu i zdravu ishranu, obavezno ostavite nekoliko tegli cvekle u svom špajzu. Evo za početak jednog prilično jednostavnog recepta koji će vam pomoći u tome.

Recept 1 

Za ovaj, prvi recept potrebno nam je:

 • 7 kg cvekle
 • 3 litra vode
 • 1 litar alkoholnog sirćeta
 • 1 konzervans
 • 3 kašike soli
 • 10 kašika šećera

Najpre je bitno da dobro skuvamo cveklu. Pri tom ne skidamo njenu koru i kuvamo je 15ak minuta nakon što voda provri, a potom je ostavimo da se ohladi. Ohlađenu cveklu možete izrendati ili iseći na kolutove, a potom je preliti prethodno pripremljenom smesom od vode, soli, sirćeta i šećera. Ostaviti da odstoji oko 1h, uz povremeno mešanje, a potom napuniti tegle.

Recept 2 – cvekla sa belim lukom

Varijanta koja je nalik prethodnoj, ali uz male izmene i dodatke, zahteva sledeće namirnice:

 • 5 kg cvekle
 • 1 litar sirćeta
 • 3 litra vode
 • 3 kašike šećera
 • 1 konzervans
 • 1,5 kašika soli
 • Nekoliko glavica belog luka

Cveklu najpre oljuštiti i iseći na kolutove. Potom je ređati u tegle i povremeno dodavati pomalo iseckanog belog luka između kolutova. Sve to preliti smesom od prokuvane vode, sirćeta, soli i šećera. Zatvoriti tegle.

Recept 3 – sok od cvekle sa jabukom i šargarepom 

Ovaj sok idealan je za krvnu sliku, posebno za njen kvalitet u hladnim zimskim mesecima, kada se u organizam unosi manje voća i povrća. Ovaj napitak se još naziva i čudesni napitak. Najbolje je da količine koje upotrebljavate za njegovo spravljanje budu jednake, na primer upotrebite 5 cvekli, 5 jabuka i 5 šargarepa. Plodove je najbolje da upotrebite u njihovom svežem obliku, da izblendirate i čuvate u frižideru. Pije se po jedna čaša u jutarnjim satima na prazan stomak.

Ovaj sok idealan je za terapiju anemije, za bubrege, jetru i pankreas. Ima vrlo malo kalorija, ublažava stomačne tegobe i grčeve kod premenstrualnog sindroma (PMS). Uklanja umor, podmlađuje kožu i vraća joj vlažnost, elastičnost i vitalnost.

Recept 4 – prah od cvekle

Jedan od noviteta kada je u pitanju upotreba cvekle je i da se ona ukoliko se pretvori u prah, može koristiti i kao prehrambena boja. Svoju boju, kako smo pomenuli, cvekla duguje pigmentu betacijaninu, koji se ne resorbuje u organizmu, već se u potpunosti izlučuje urinom. Cveklu u prahu kao prehrambenu boju možete upotrebiti za bojenje vaših kolača, palačinaka, sladoleda, kao i brojnih drugih poslastica.

Za pripremu cveklinog praha potrebno vam je 2 komada cvekle, koju, nakon što operete i oljuštite, isečete na tanke kolutove i poređate u pleh. Nakon toga sušite je u rerni 1-2 sata na 60-70 ˚C. Kada je cvekla suva i kada se ohladi, stavite je u mlin za kafu i sameljite. Tako dobijen prah stavite u teglu i čuvajte na suvom i tamnom mestu.

Cvekla je izuzetno lekovita biljka i mnoga njena svojstva možda još i nisu otkrivena. Ipak, preporučuje se svima, pa i onima koji nisu ljubitelji iste, da je uvrste u svoj jelovnik kada je god to moguće, kako bi unapredili i sačuvali svoje zdravlje.