Kako se računaju plodni dani?

Foto: Pixabay/StockSnap

Proces se zove ovulacija, i može se pouzdano izračunati vreme kada se dešava, što je veoma korisno kod planiranja ili sprečavanja trudnoće.

Jajnici (ovarijumi) su polne žlezde koje izlučuju ženske polne ćelije – jajne ćelije. Po rođenju, žene imaju od jedan do dva miliona jajnih ćelija koje su uskladištene, a tokom života, ovaj broj se smanjuje u zavisnosti od ovulacije, hormona i drugih faktora. Tako do puberteta, obično ostane tek jedna četvrtina.

Za vreme reproduktivnih godina, oslobodi se oko 400 jajašca. Sredinom menstrualnog ciklusa, jedna jajna ćelija postane spremna za oplodnju, 12 do 24 časa od ovulacije. Nakon prskanja folikula, jajašce se oslobađa u jajovod, i kreće ka materici.

Ukoliko je za vreme ovulacije oplođena, ćelija se usađuje u zid materice, u suprotnom se deo zida materice izbacuje (endometrijum), što daje karakteristične simptome menstruacije, piše Stetoskop.info.

Kako znamo vreme ovulacije?

Ovulacija je vreme u kom vrlo lako možete ostati u drugom stanju, zato je korisno voditi računa o svom menstrualnom ciklusu.

Foto: Pixabay/Bgmfotografia

Menstruacioni ciklus prolazi kroz tri faze:

  • Faza rasta i sazrevanja folikula i jajne ćelije (folikularna)
  • Ovulatorna faza
  • Faza žutog tela

Ovulacija se dešava na kraju prve faze, obično dve nedelje pre očekivane menstruacije, mada se razlikuje od osobe do osobe.

Plodni dani

Kod računanja plodnih dana važno je znati dve stvari:

(1) Nakon ejakulacije, spermatozoidi u materici mogu preživeti do pet dana,

(2) Posle ovulacije, jajna ćelija može biti oplođena do 24 časa, ili menstruacioni ciklus nastavlja svoj tok.

Dakle, na osnovu navedenog, trudnoća je moguća jedino ako imate seksualne odnose pet dana pre i za vreme ovulacije.

Vodite dnevnik menstrualnog ciklusa:

  • Zapišite prvi datum kada se javi krvarenje, to je ujedno prvi dan Vašeg ciklusa. Poslednji dan ciklusa je dan pre nego što se javi sledeće krvarenje.
  • Ovulacija se dešava oko dve nedelje pre početka sledećeg menstrualnog ciklusa. Ako uzmemo prosečan redovan ciklus od 28 dana:Menstrualni ciklus 28 dana,
    Ovulacija će se deciti 14. dana,
    Plodni dani su 9, 10,11,12,13, i 14. dan ciklusa (vreme preživljavanja spermatozoida + ovulacija)
Foto: Pixabay/Grandcanyonstate

Drugi znaci ovulacije

Menstrualni ciklusi ne moraju biti redovni iz različitih razloga. Plodni dani se, pored kalendarskog metoda, mogu izračunati na drugi način, merenjem bazalne temperature i praćenjem promena cervikalne sluzi.

Vaginalna sluz

Nekoliko dana pre ovulacije, pojačava se proizvodnja sluzi koja oblaže vaginu. Njena funkcija je da pomogne dolazak spermatozoida u matericu. U plodnim danima, postaje klizava, svilenkasta, bistrija, sa karakterističnim izgledom koji podseća na belance od jajeta

Bazalna temperatura tela (BTT)

Bazalna temperatura je najniža temperatura tela u toku dana. Merite temperaturu i beležite vrednosti temperature svako jutro, pre ustajanja iz kreveta, približno u isto vreme. Temperaturu merite digitalnim toplomerom, kako biste zapazili najmanje promene vrednosti. Kod ovulacije, temperatura raste od 0,3 do 1 stepen.

Original Article