Kako ugrožavate zdravlje tetovažom i pirsingom

Foto: Profimedia

Tetovažom ili pirsingom najlakše može da se prenese otporan virus, uzročnik hepatitisa B ili C, a ponekad i virus HIV-a. Komplikacije alergijskog tipa nastaju zbog reakcije na pigmente.

Za oslikanim telom sa najrazličitijim motivima već godinama vlada prava pomama. Poznati i nepoznati, javni i anonimni, svi listom žele tetoviran znak na svom telu ili pirsing. Na plažama i ulicama šetaju se pune, različito nijansirane slike, diskretni crteži na karakterističnim mestima. Pirsing nakit kači se gotovo na sve delove tela. Stiče se utisak da je “tatu-manija” zahvatila sve, ne praveći razliku u godinama, pišu Novosti 24. juna 2014. godine.

Kao moguće komplikacije tetovaže i pirsinga, dermatovenerolog dr Milan Bjekić iz beogradskog Zavoda za kožnovenerične bolesti navodi alergijeke zbog reakcije na pigmente koji se koriste i to neposredno nakon tetovaže, ali nekada i posle nekoliko godina.

Prvo se javlja crvenilo koje je praćeno svrabom, a zatim se na mestu tetovaže pojavljuju sitni mehurići, koji nakon prskanja ostavljaju krastice. Zbog izraženog svraba pojavljuju se i ogrebotine, a moguć je i nastanak sekundarne bakterijske infekcije. To je već ozbiljnije stanje praćeno bolnim otokom, gnojenjem i povišenom telesnom temperaturom.

Infekcije su više karakteristične za pirsing nego za tetovažu, jer se obično radi na osetljivim mestima (uši, nos, usne, obrazi, jezik, obrve, bradavice, pupak i genitalije), a zaceljivanje traje od četiri do šest nedelja. Opisano je čak da proces može da traje i do godinu dana!

– Ukoliko se tetovaža ili pirsing ne sprovode u sterilnim uslovima i sa sterilnim instrumentima, može doći do prenošenja najrazličitijih virusa. Naravno, pod pretpostavkom da je u nesterilizovanom instrumentu ostao trag krvi obolele osobe koja je prethodno prošla navedene tretmane. Na ovaj način najlakše može da se prenese izuzetno otporan virus, uzročnik hepatitisa B ili hepatitisa C. Ponekad može da se prenese i virus HIV.

Izvor: Novosti