Kako večernji obroci utiču na kardiovaskularni sistem žena

Foto: Pixabay/Bohed

Nedavno sprovedena studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može doprineti gubitku kilograma, za razliku od obroka kasnije tokom dana koji utiče na gojenje i usporava metabolizam. I ranija istraživanja su pokazala da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, sprovedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u tačno određeno vreme može doprineti kontroli nivoa šećera u krvi, prenosi HRT.

Rezultati najnovijeg istraživanja predstavljeni su na kongresu Američke asocijacije za srce (AHA) u Filadelfiji. Glavni autor studije je dr. Nour Makarem, naučna saradnica na Univerzitetu Kolumbija.

Makarem i njene kolege godinu dana su pratili dijetetske navike 112 žena prosečne dobi od 33 godine. Istražili su kardiovaskularno zdravlje učesnica na početku studije i godinu dana kasnije uz pomoć programa „Life’s Simple 7“, koji čini sedam promenjivih faktora rizika koje je postavila Asocijacija. Kod ispitanica su praćeni krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi, fizička aktivnost, ishrana, telesna težina i pušačke navike. Na osnovu tih faktora naučnici su izračunali kardiovaskularni zdravstveni rezultat za svaku od njih.

Manje kalorija uveče smanjuje kardiovaskularni rizik

Studija je pokazala da su učesnice koje su konzumirale više kalorija nakon 18 sati bile sklonije lošijem kardiovaskularnom zdravlju. Naime, kod onih koje su veću količinu hrane unosile kasnije, kardiovaskularni rizični faktori su se pogoršavali. Uočen je porast krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i telesne težine. Zapravo, za svakih jedan odsto porasta unosa kalorija nakon 18 sati u istoj je meri opadao rezultat njihovog kardiovaskularnog zdravlja. Dosad se pristup načinu života, kada je posredi prevencija srčanih bolesti fokusirao na to šta jedemo i koliko jedemo.

– Ovi preliminarni rezultati ukazuju na to da osobe koje vode računa o vremenu i odnosu kalorija kada su posredi večernji obroci, doprinose smanjenju rizika od srčanih bolesti, rekla je dr. Makarem te dodala kako bi, da bi rezultati bili pouzdaniji, trebalo sprovesti dodatnu studiju na većem uzorku i među različitim populacijama žena.

Original Article