Kako vratiti energiju posle najluđe noći?

Novogodišnji praznici u Srbiji podrazumevaju i trpeze pune hrane. čak i oni koji tokom cele godine vode računa o tome šta i koliko jedu, poslednjih dana decembra i u prvim danima januara opuste se i gricnu po malo od svačega. S media portal istražuje kako da što brže povratite energiju i ponovo uđete u top formu.

Kada je Nova godina, malo ko broji kalorije. Većina ljudi ne radi, deca ne idu u školu… “čapne” se malo mesa, malo sarme, malo kolača…. Višak kilograma koji se nabaci za samo nekoliko dana nije jedini problem. Januarska depresija i “tanji” novčanik znaju da oduzmu podosta energije i da umanje radost najluđe noći.

Evo nekoliko saveta kako da u Novu godinu uđete sveži, odmorni, puni energije….

1. Generalno čišćenje doma
Proleće je možda idealnije godišnje doba za ovu aktivnost, ali nakon nekoliko dana beskrajnog sedenja i jedenja, malo fizičke aktivnosti neće biti na odmet. Pranje zavesa (pogotovu ako se u domu puši), čišćenje prozora, brisanje parketa i dubinsko usisavanje će osvežiti svačiju kuću ili stan, a fizički rad pomoći će da se rešite suvišnih kilograma i „razmrdate“ mišiće.

2. Šetnja uprkos hladnoći
Nemojte da vas hladan januar spreči da izađete u dugu, zimsku šetnju. Od hladnog vazduha zaštitite se šalom, kroz koji ćete disati. Igre na snegu takođe mogu biti zanimljive. Sanke ili „skijice“ mogu da vas vrate u detinjstvo, a raspoloženje klinaca na obližnjem brdašcetu u vašem kraju vratiće vam energiju.

3.čišćenje frižidera
Ostatke hrane nemojte besomučno „trpati“ u sebe. Ako Vam je ipak žao da hranu bacite, pozovite prijatelje i rođake da sa njima podelite višak koji vam se nalazi u frižideru.

4. Pijte više vode
čak i oni koji ne piju alkohol u novogodišnjoj noći mogu sebi da dozvole čašicu više. Zbog jače hrane i više alkohola u najluđoj noći narednih dana je najbolje da unosite što više tečnosti. Voda, biljni čajevi zaslađeni medom, uz kap dve limuna ili tople limunade vratiće vam snagu i pojačati imunitet.

5. Voće i povrće
Kako kažu epidemiolozi vreme gipa u Srbiji očekuje se u januaru. Zbog toga, u svakodnevnu ishranu ubacite što više voća bogatog vitaminom C. Od limuna pravite limunade, a sjajna voćna salata od pomoradži, kivija, mandarina i banana osvežiće vas u kasnim popodnevnim satima.